Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je republičkom Inspektoratu naređena brutalna kontrola onih koji neopravdano povećavaju cijene robe, proizvoda i usluga, a pravdaju to povećavanjem minimalca u Srpskoj.

“Kontrola će biti brutalna jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji i slično. Dakle, hoćemo da vidimo šta je razlog”, izjavio je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naglasio da u Republici Srpskoj, u odnosu na Italiju, nisu veći ni minimalac, ni prosječna plata, niti cijena goriva, kao ni porezi i doprinosi.

“Pa, zbog čega je onda skuplje kod nas nego tamo? Zato idemo i u novu fiskalizaciju i borbu sa sivom zonom jer imam osjećaj da se pojedinci, koristeći situaciju, enormno bogate. Tome ćemo, budite sigurni, stati u kraj”, naglasio je Višković.

On je napomenuo da je podizanje minimalca na 900 KM usmjereno u smislu suzbijanja sive zone i davanja takozvanih “koverata” radnicima.

“Upravo se najviše bune takvi koji to rade, a ne poslodavci koji rade normalno”, rekao je Višković osvrćući se na najave pojedinih poslodavaca da će zbog povećanja minimalca u Srpskoj doći do zatvaranja fabrika, otpuštanja radnika i poskupljenja robe i usluga.

Višković je rekao da su javne firme iz sfere komunalne infrastrukture najviše pogođene podizanjem minimalca.

On je ukazao da bi oni subjekti koji nelegalno rade najviše voljeli da se ukinu porezi i doprinosi, i da ne plaćaju plate.

“Ali, radnici trebaju prije svega njima, isto kao i Republici i Vladi”, rekao je Višković.

Premijer Srpske je istakao da je ponosan što danas u Srpskoj ima najviše zaposlenih u istoriji Republike.

“Mi smo investirali u realni sektor godišnje 420 miliona KM, isključujući cijenu struje, najjeftinije u regiji. To je ostalo poslodavcima, a sve s ciljem povećavanja plata, podrške u investiranju i proširivanju proizvodnje i konkurentnosti. Smatram to ulaganjem Vlade u realni sektor”, rekao je Višković.

On je dodao da bi neki poslodavci zatvorili svoje pogone, čak i da je smanjen minimalac, jer su im sa Zapada smanjene narudžbe.

“Ali, to ne smije i ne treba da plaća običan čovjek, odnosno radnik i građanin Srpske”, naglasio je Višković.Izvor:
Share.