in

Najavljena nova oluja, pogledajte šta nadležni u Srpskoj savjetuju građanima

Snažno nevrijeme koje je prethodnih dana pogodilo dijelove Republike Srpske zadalo je pune ruke posla vatrogascima i radnicima Civilne zaštite, a najavljene su i nove nepogode, pa su građani pozvani na oprez i savjetuje im se da nikako ne kreću na put za vrijeme oluje.

U proteklih sedam dana na području Banjaluke zabilježeno je ukupno 70 intervencija, od kojih se njih 60 odnosilo na uklanjanje stabala koja su porušena kao posljedica olujnog nevremena, koje je u dva navrata pogodilo Banjaluku, kazao je za “Nezavisne novine” Miroslav Malinić, komandant banjalučke Vatrogasne brigade.

Ističe da je nevremenom zahvaćeno šire područje Banjaluke, odnosno skoro sve mjesne zajednice.

S obzirom na to da je Republički hidrometeorološki zavod izdao novo upozorenje za jak i olujni vjetar za sjever i zapad Republike Srpske, sa udarima većim od 80 kilometara na čas, kao i na lokalne nepogode, potrebno je da građani budu na oprezu.

“Savjeti koje nadležni mogu da daju građanima u ovim slučajevima je da se u skladu sa upozorenjima na nadolazeće nepogode pripreme, u smislu da osiguraju svoju imovinu koliko god je to moguće, a to podrazumijeva pričvršćivanje predmeta koje bi olujno nevrijeme moglo da odnese, zatvaranje prozora i vrata, spuštanje roletni na stambenim objektima, uklanjanje motornih vozila sa otvorenog prostora, odnosno sklanjanje automobila od objekata ili ispod drveća na čist prostor, a sve kako bi bila smanjena vjerovatnoća od padanja predmeta koje nosi vjetar”, ističe Malinić.

Napominje da, ako se neko zadesi u automobilu u toku nevremena, savjet je da ostanu u automobilu, te da isti preparkiraju na sigurnu lokaciju, kao što je npr. ispod mosta, ispod nadvožnjaka, u javnu garažu ili slično.

“Nakon prolaska nevremena, savjet svim sugrađanima jeste da u skladu sa svojim mogućnostima učestvuju u sanaciji posljedica olujnog nevremena, te da vatrogascima ne otežavaju posao, s obzirom na to da ekipe vatrogasno-spasilačke brigade procjenjuju prioritete, te je potrebna tačna i precizna informacija, a sve kako bi adekvatno riješile nastali problem”, zaključio je Malinić.

Milan Novitović, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite, kaže da prate vremenske prognoze i u stalnom su kontaktu sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, kao i da prate sva upozorenja.

“Trenutna upozorenja se odnose na jak olujni vjetar i na veliku količinu padavina u kratkom roku koje se očekuju u večernjim satima, sa utorka na srijedu. U slučaju oluja najbitnije je da građani prvenstveno vode računa o svojim životima i ne izlažu se u vrijeme kada su najavljene oluje. Čak i kada su u objektima, treba da vode računa o tome da obezbijede prostorije, zatvore prozore, spoljašnja vrata. I u zatvorenim objektima ne treba da se izlažu rizicima i poželjno je da za vrijeme oluje isključe električne uređaje”, rekao je Novitović i dodao da sve detaljne upute o tome kako da se ponašaju za vrijeme vremenskih nepogoda građani mogu pročitati na stanici Republičke uprave civilne zaštite.

“Svjesni smo da je ovo novi rizik na našim prostorima, kao što su jaki udari vjetra, tornado, ćelijske oluje ili kako ih sve nazivaju. Navikavamo se na to sve, ali moramo raditi i na povećanju svijesti građana i na njihovoj odgovornosti”, smatra Novitović.

Ako se građani nalaze na otvorenom, prema uputstvima koja stoje na sajtu Republičke uprave civilne zaštite, savjetuje im se da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture.

Ako vas oluja zadesi u šumi, zaštite se ispod grana niskog drveća i nikad nemojte stajati ispod visokog drvaća na otvorenom prostoru i izbjegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove i druga vlažna mjesta.

U upozorenju stoji da sva pomenuta pravila povećanja sigurnosti mogu samo umanjiti rizik od potencijalne štete i gubitaka, jer su atmosferska pražnjenja opasna, nepredvidiva i sigurnost nikad nije apsolutno zagarantovana.

Sunrise BetOle Beach Volley Tour 2023: Bijeljina postaje centar odbojkaških uzbuđenja

Dule Vujošević kritikovao Jokićevo odbijanje da igra za Srbiju: Za najboljeg ne smiju da postoje izgovori kad Srbija zove!