in

MUP Srpske odbacuje navode o naoružavanju građana

Mora se što prije prestati sa plasiranjem dezinformacija koje služe samo za dizanje tenzija i širenje ratno-huškačke politike u BIH, smatraju stručnjaci za bezbjednost. A sve zbog toga što se po duštvenim mrežama i u medijim ovih dana može pročitati svašta, pojedini federalni portali pišu kako je MUP Srpske počeo popisivati pripadnike Oružanih snaga i sigurnosnih agencija. Ništa tu ne bi bilo sporno da nije u tekstu vješto izbjegnuta činjenica da je to redovna evidencija koju radi svaka policija na svijetu, pa tako i one u svim federalnim kantonima.

“Radi se o spisku pripadnika MUP-a, ali i drugih bezbjednosnih agencija koji mogu pomoći policiji u slučaju vanrednih situacija, kao što su poplave, požari, zemljotresi, ali u smislu rasvjetljavanja krivičnih dijela. Radi se o pregledu nekih mogućih uporišta koja bi mogla pomoći da se neka teška krivična djela rasvijetle”, rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Ovakve evidencije rađene su i mnogo ranije, novi spisak se pravi zbog digitalizacije. Da je sreće raspravljalo bi se o važnijim zajedničim problemima, a ne da se svemu daju negativne konotacije. Jasno je da je ovo samo još jedan spin, a zna se i šta je cilj.

“Ovo je još jedan od spinova koji dolazi iz Federacije BiH a koji ima za cilj da dovede do podizanja tenzija u Republici Srpskoj i ukupno ide u pravcu narušavanja stabilnosti u cijeloj BIH. Nije ni prvi ni poslednji iz istog izvora”, rekao je Slobodan Župljanin, dekan fakulteta za bezbjednost.

Neki su otišli i korak dalje pa pišu da se građani u Lukavici naoružavaju a neki su se uhvatili taktičo-tehničkih zborova koje MUP Srpske organizuje povodom 30 godina postojanja pa su i ta dešavanja predstavili na svoj način koji je daleko od istine. MUP Srpske je demantovao sve navode. Oni su pozvali građane da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu opštoj bezbjednosti u zemlji.

Drama u prostorijama SNSD u Banjaluci: Maloljetnika zatvorio u sobu i prijetio

Dron koji se srušio u Zagrebu nosio i eksploziv!?