Kazna od šest i po godina na koju je osuđen Nisvet Mujkić (25) iz Prnjavora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula djevojčica Vanja Rudić (13) je neadekvatna i treba da bude stroža.

Rekla je to republička tužiteljka Svetlana Brković u Vrhovnom sudu RS i zatražila da Sud izrekne oštriju kaznu ili da ukine prvostepenu presudu.

Brkovićeva je istakla da se Okružno tužilaštvo žalilo po tri osnova na izrečenu presudu i to zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanje i kazne koja je neadekvatna.

“Bila je velika dilema da li postoje prva dva razloga, ali Republičko tužilaštvo je odlučilo da podrži žalbu okružnog tužioca. Ako Sud prihvati ta dva razloga, treba presudu ukinuti i vratiti na novo suđenje”, rekla je Brkovićeva.

Istakla je da je optuženi vozio nasilnički i da je stradalo dijete od 13 godina, koje čak nije ni bilo na kolovozu.

Aleksandar Jokić, branilac optuženog, smatra da je njegov klijent prestrogo kažnjen i da je dobio najvišu kaznu za to djelo koju je izrekao Okružni sud u Banjaluci.

Jokić je istakao da je njegov klijent priznao djelo i da nije želio da se nesreća desi.

“Ne samo da nije imao namjeru, kako tužilac tvrdi, da počini nesreću, nego se on zbog svega kaje. Neosuđivan je i mlad te sve to treba da budu olakšavajuće okolnosti. Odbrana smatra da je djelo počinio iz nehata, a ne kako je Sud utvrdio iz eventualnog umišljanja”, rekao je Jokić.

Naglasio je da je Tužilaštvo u žalbi navelo da je on vozio drogiran iako to ne stoji u optužnici i čak su svojim dokazima utvrdili da nije imao narkotika u krvi.

Prema prvostepenoj presudi, Mujkić je djevojčicu Vanju Rudić udario automobilom i usmrtio 10. oktobra lani dok je čekala svog oca na trotoaru na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića u centru Prnjavora.

Dodaje se da je bio pijan i da je vozio nedozvoljenom brzinom od oko 105 kilimetara na čas.

U presudi stoji da je on tog dana pijančio od 17 do 21 čas u kafiću “Skver” te da je po izlasku iz lokala sjeo za volan. Prema presudi, insistirao je na tome da vozi, a s njim je kao suvozač bio Srđan Stojčinović, koji je lakše povrijeđen.

Navodi se da je bio pijan sa 2,01 gram/kg alkohola u krvi i vozio nasilnički 105,6 kilometara na čas, što je više od duplo dozvoljene brzine od 40 kilometara na čas.

Mujkić je ranije priznao krivicu, koju je prihvatilo Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda.Izvor:
Share.