Predsjednik SDS-a Mirko Šarović naprasno se danas oglasio saopštenjem i ponovo se dotakao izjave srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika u Sarajevu, nakon sastanka sa turskim predsjednikom Erdoganom i navodnog raspakivanja Dejtona.

U saopštenju navodi da je ideja mirne disolucije, o kojoj Dodik govori, tačka razlaza politika SDS-a i SNSD-a, jer kako navodi Šarović, to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i da će se oni odlučno suprostaviti svakoj inicijativi o mirnoj disoluciji.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da ga nije briga s kim će Dodik razgovarati ali ja važno “šta je rezultat njegovih razgovora”.

Dodao je da je problem što je Dodik svojom izjavom poručio da je Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje.

On je istakao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što to danas imamo.

– Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi – zaključio je Šarović.Izvor:
Share.