in

Miličević: Priča o otcjepljenju je izlizana, najradije bismo da Dodika nema na političkoj sceni

Foto: SDS

Predsjednik SDS-a Milan Miličević tokom gostovanja na Federalnoj televiziji osvrnuo se na rad visokog predstavnika, ali i na djelovanje šefa SNSD-a Milorada Dodika.

U gostovanju na Dnevniku D, Miličević je poručio kako je većina sudova u BiH pod direktnim utjecajem politike.

“To i sam osjećam na svojoj koži kroz politički motivisane optužnice i spreman sam da se borim protiv tih stvari. Moj cilj je da imamo nezavisno pravosuđe. Što se tiče optužnice protiv Milorada Dodika, ona jeste politički motivisana i ne želim da se stavljam na bilo čiju stranu u ovom slučaju, ali ću reći jednu stvar – ako je iko imao sankcije visokog predstavnika iz nekih vremena, ako je iko imao politički motivisane optužnice prema pojedinim funkcionerima, onda je to upravo bio SDS. Sve smo to uspjeli da prevaziđemo i da opstanemo, u ovom momentu kao najjača opoziciona partija u RS”, kazao je te dodao kako od procesa protiv Dodika ne očekuje ništa značajno, osim što će optužnica Dodiku podići rejting.

Također, osvrnuo se i na rad visokog predstavnika te je manje-više potvrdio priču i aktuelne vlasti koja se tiče legitimiteta visokog predstavnika.

“U ovom sada slučaju visoki predstavnik nije legitiman i on donosi odluke koje nisu legitimne. Od početka je cilj bio postići da se steknu uslovi da se ugasi OHR, visoki predstavnik i Ustavni sud sa stranim sudijama. Ako mi to dosad nismo uspjeli postići nakon toliko godina od završetka rata, ako neko misli da će to neko nametnuti, grdno se vara, na tome gubimo puno energije na potpuno pogrešne stvari. Trošimo se na cirkuse, političke predstave, prepucavanja. Upadamo u spiralu stalnih sukoba i krize vlasti koja samo pogoduje onima koji su je izazvali, a to su neodgovorne nacionalne političke partije”, rekao je on.

Osim toga, Miličević je odgovorio i na pitanje državne imovine i način kako bi riješio ovaj problem.

“Ljudi miješaju osnovne pojmove – državna imovina i imovina u općoj upotrebi, to nisu dva sinonima. Državna imovina može da bude ona koja služi za funkcionisanje institucija vlasti, to ne može da bude poljoprivredno zemljište, prirodna bogatstva na koje se daju koncesije, vode itd. To je pitanje koje je riješeno, ali o njemu se može pričati, a ne nametati priču. Ako visoki predstavnik to nametne, ne vjerujem da će se ići ka otcjepljenju zato što je priča o referendumu o otcjepljenju uveliko izlizana priča u koju više niko ozbiljno ne vjeruje. Ta tema je potrošena”, kaže Miličević.

Na kraju, komentirajući politiku Milorada Dodika, Miličević je iznio svoj stav o potezima predsjednika RS-a.

“Dodik, je naš direktni politički protivnik, i za njega bismo najradije da ga nema na političkoj sceni jer vodi neodgovornu i nacionalnu i ekonomsku politiku u RS pa i u BiH”, ističe Miličević.

Radnici aerodroma u Majamiju snimljeni kako kradu novac iz prtljaga putnika

Ukrajina saopštila da ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu nije njihova: Tužilaštvo BiH zatvorilo predmet