in

Lazić: Proces traženja nestalih lica vratiti u nadležnost Srpske

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je da porodice poginulih i nestalih iz Srpske neće odustati od zahtjeva da se proces traženja nestalih vrati u nadležnost institucija Republike Srpske.

On je naglasio da u tom pogledu imaju podršku najviših zvaničnika Republike Srpske.

“Proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u potpunom je zastoju od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine. Tražimo da se Institut u potpunosti reformiše ili u suprotnom da se ovaj proces vrati u nadležnost Republici Srpskoj”, rekao je Lazić za Srnu.

Komentarišući činjenicu da važeći tender Tužilaštva BiH za ekshumaciju ističe danas, a još nije raspisan poziv za novu nabavku, čime se ponavljaju propusti na koje su revizori upozoravali u posljednjih pet godina, Lazić je rekao da Institut za nestala lica BiH opstruiše ekshumacije i identifikacije srpskih žrtava rata.

“Tužilaštvo BiH ne izdaje naredbe za ekshumacije na lokacijama za koje se pretpostavlja da se nalaze srpske žrtve rata, a takvih je veliki broj na Vozući i Ozrenu gdje su mudžahedini tokom proteklog rata počinili stravične zločine nad srpskim vojnicima i civilima”, istakao je Lazić.

On je rekao da Republika Srpska još potražuje 1.652 poginula srpska borca i civila u proteklom ratu, dok se u tri spomen kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Miljevićima nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Tužilaštvo BiH je niz godina zanemarivalo zakonsku obavezu da usluge ekshumacije sprovodi propisanim načinom po Zakonu o javnim nabavkama.

Umjesto da usluge ekshumacije nabavlja kroz Aneks dva Zakona o javnim nabavkama, Tužilaštvo BiH je ranijih godina koristilo direktne sporazume, na šta je godišnje trošilo više od 300.000 KM.

329 novih slučajeva zaraze u Srpskoj, 23 smrtna slučaja

Cigarete u BiH poskupljuju od 1. januara