in

Kovačević: Komšić uz pomoć SDA i SDS pokušava izvršiti državni udar u BiH

Činjenica da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio navodnu instrukciju Predsjedništva BiH diplomatsko- konzularnoj mreži u vezi postupanja sa krizom u Ukrajini, a bez saglasnosti druga dva člana i bez odluke Predsjedništva, najgrublje je kršenje Poslovnika Predsjedništva BiH, Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, rekao je za RTRS Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– To u najmanju ruku predstavlja direktan pokušaj državnog udara u BiH – dodao je on.

Kovačević kaže, da kada se uzme da su mu u svemu tome asistirali kadrovi Bakira Izetbegovića i opozicije, na čelu sa Mirkom Šarovićem, “onda je jasno na koji način se provodi kompletna zavjera protiv Ustava, Dejtona, srpskog i hrvatskog naroda i Republike Srpske”.

– Ministarstvo inostranih poslova koje vodi Bisera Turković (SDA) proslijedilo je takvu instrukciju, koja ne može da bude instrukcija Predsjedništa BiH, a taj dopis je potpisao jedini pomoćnik Turkovićeve iz reda Srba, a to je Ljubo Grković, koji dolazi iz SDS-a – rekao je Kovačević i podsjetio da je Grković poznat javnosti po tome što se ranije potpisivao kao efendija Grković.

– On je neko koga je direktno u saradnji sa Izetbegovićem postavio Šarović. To su stvari koje su od ranije poznate – kaže Kovačević.

Ističe da Srpska dugo insistirala na tome da se riješi problem, da u MIP ne postoji nijedan pomoćnik koji dolazi iz reda srpskog naroda.

– Turkovićeva je u saradnji sa Šarovićem postavila Grkovića i jasno rekla svima u Ministarstvu da sve buduće konsultacije koje se tiču srpskih kadrova moraju da obavljaju sa Šarovićem. To je nedopustivo – smatra on.

Niko od Srba ambasadora i članova diplomatsko konzularne mreže, kaže Kovačević, neće ni na koji način ispoštovati ovakvu nezakonitu i “neustavnu instrukciju Komšića i efendije Grkovića” i to je potpuno jasno.

– Ono što mi instistiramo je da se poštuje Dejtonski sporazum i da se poštuje Ustav BiH. Mi nismo rekli šta treba da bude stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali smo rekli da BiH treba da ima stav kao što ga imaju i druge zemlje – smatra Kovačević.

Naglašava da stav u oblasti spoljne politike može da kreira samo Predsjedništvo BiH uz saglasnost sva tri člana.

– S obzirom da se tako nešto nije dogodilo, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema stav u vezi sa situacijom u Ukrajini – istakao je Kovačević.

Borac po teškom terenu bolji od Veleža, strijelci Meleg i Cvijanović

Militanti „Azova“ pucali na civile tokom evakuacije iz Marijupolja, dvoje mrtvih