in

Kojić: U proteklom ratu ubijeno 450 srpske djece, a u logoru bilo više od 400

U proteklom ratu u BiH ubijeno je 450 djece srpske nacionalnosti, a više od 400 je zatvarano u logorima, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je danas obilježen Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

Kojić je rekao da je, prema zvaničnim podacima i publikaciji koju će Republički centar objaviti u naredna dva mjeseca, u proteklom ratu u BiH, po raznim osnovama, stradalo ukupno 1.418 srpske djece.

-Od tog broja, 450 djece je ubijeno, više od 400 je zatvarano u logorima, a više od 400 je bilo ranjeno. To je zaista zastrašujuće, posebno imajući u vidu način na koji su ta djeca ubijana i stradala – istakao je Kojić i naveo primjer srpskog djeteta koje je umrlo u zeničkoj bolnici nakon što je isključeno sa kiseonika.

Poražavajuće je, dodaje Kojić, da je osim Elfete Veseli, osuđene za monstruozno ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića, indirektno presuđeno još šest lica, što je zanemarivo u odnosu na broj ubijene i djece koja su prošla kroz logore.

Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva obilježen je služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju ubijenoj djeci u dvorištu Osnovne škole (OŠ) “Sveti Sava”, a Kojić kaže da je ovo način kako se razvija kultura sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, ali i iz cijele Republike Srpske.

-Odavde treba da pošaljemo poruku da ubijanje djece predstavlja ubijanje budućnosti – naglasio je Kojić i dodao da će publikacija Republičkog centra o stradanju srpske djece biti podijeljena svim školama, ali ne zbog širenja mržnje već zbog sjećanja na njih.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da još niko nije odgovarao za ubijene djevojčice koja su se u vrijeme primirja igrale ispred svoje škole.

-U martu, mjesecu velikog stradanja i egzodusa sarajevskih Srba, moramo se sjećati našeg stradanja i iseljavanja. U ovom mjesecu se ujedinjeni moramo sjećati i spominjati naše nevino stradale – rekao je Tomić.

Rada Tešanović Cvijetić podsjetila je da pravda za njenog svirepo ubijenog bratića Miluna, koji je imao svega 18 mjeseci, nikada nije stigla.

-Nema istine ni pravde i neće je ni biti dok je tamo Tužilaštvo. Ako se naši izbore da se tužilaštvo vrati nama i da mi procesuiramo zločince, možda pravdu i dočekamo, a ovako nećemo nikada – naglasila je Cvijetićeva.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Željka Topalić ukazala je na obavezu obilježavanje važnih datuma za Istočno Sarajevo, te da u školama imaju obavezu da mlade naraštaje uče da ne zaborave svoje stradale vršnjake i da njeguju kulturu sjećanja i da se na taj način stvara osjećaj pripadnosti.

Vijence su na spomen-obilježju ubijenoj djeci u dvorištu OŠ “Sveti Sava” položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, članovi porodica ubijene djece, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština iz sastava grada, delegacije MUP-a Srpske i boračkih organizacija.

Na današnji dan 11. marta 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene su učenice OŠ “Sveti Sava” Nataša Učur i Milica Lalović koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina za sada se nalazi 118 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva.

Do danas nema nijednog sudskog epiloga ili podignute optužnice za bilo koje ubijeno dijete u Srpskom Sarajevu.

Spomen-obilježje
Spomen-obilježje ubijenoj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra 2018. godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor OŠ “Sveti Sava” Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara “Sumrak”, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

GRADONAČELNIK DA PONIŠTI NEZAKONITU ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA

Janjić: Gradonačelnik da poništi nezakonitu odluku o raspodjeli sredstava