in

Kinezi ulažu 50 miliona evra u Ugljevik

Kineski investitor gradiće u Ugljeviku fabriku gipsanih ploča i proizvoda od gipsa u kojoj će posao dobiti 100 radnika, a vrijednost investicije je 50 miliona evra.

Rekao je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Rudnika i Termoelektrane (RiTE) “Ugljevik” Čedomir Stojanović, naglasivši da će danas potpisati sporazum o dugoročnoj saradnji i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća sa kineskom kompanijom “Novi građevinski materijali Peking”, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača gipsanih ploča.

– Ta investicija je za nas veoma bitna s obzirom na to da imamo sistem za odsumporavanje i gips je u stvari nusproizvod. Oni će kupovati od nas gips i ugalj, a osim toga ovo je investicija od oko 50 miliona evra i to dovoljno govori. Nakon potpisivanja ugovora očekujemo da se počne sa rješavanjem papirologije, obezbjeđenjem dozvola i da počne izgradnja pogona. Rok je tri godine da fabrika bude puštena u pogon – pojasnio je Stojanović.

Dodao je da RiTE “Ugljevik” godišnje proizvede oko 300.000 tona gipsa, dok je kineskom investitoru za proizvodnju potrebno oko 250.000 tona.

– Dnevno proizvedemo oko 1.000 tona gipsa. Ne radi se odsumporavanje svaki dan, projektovani rad i termoelektrane i sistema je oko 300 dana radi remonta i zastoja, predviđenih i nepredviđenih – rekao je Stojanović i naglasio da je za ovaj projekat dobijena saglasnost Vlade Republike Srpske i akcionara.

Stojanović je kazao da pregovori dugo traju, te da su zadovoljni što će konačno biti potpisani ugovori. Govoreći o situaciji u RiTE “Ugljevik”, Stojanović je kazao da privode kraju završni račun za prošlu godinu.

– Ponovo smo poslovali pozitivno, kao i godinu ranije. Dugo se nije dogodilo da dvije godine zaredom rezultat bude u plusu, posebno jer smo se lani suočili sa brojnim problemima od poskupljenja repromaterijala i energenata. Iako imamo velika ulaganja i na amortizaciju nam odlazi više od 38 miliona maraka, uspjeli smo ostvariti pozitivan rezultat – rekao je Stojanović.

Prvi čovjek Ugljevika Vasilije Perić skeptičan je kada je riječ o ovoj investiciji, jer je, kaže, sličnih bilo i ranije ali još nisu realizovane.

– Nadam se da će ova investicija zaista zaživjeti. Nadam se i da će biti dovoljno gipsa – rekao je Perić.

On je kazao da nedostaje radne snage u Ugljeviku i da će bilo koja fabrika teško doći do radne snage.

Ugovor

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS najavljeno je da će potpisivanju ugovora sa Kinezima danas u Ugljeviku prisustvovati i resorni ministar Petar Đokić.

– Ugovor se odnosi na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona kvadratnih metara na godišnjem nivou – naveli su u ovom ministarstvu i dodali da će Đokić prije potpisivanja sporazuma razgovarati sa rukovodstvom preduzeća RiTE “Ugljevik” o aktuelnim pitanjima koja se tiču poslovanja ovog privrednog društva.

Zelenski: Sami smo, svetske sile posmatraju izdaleka, moramo pokrenuti dijalog sa Moskvom

Neminovan udar na životni standard