in

Jedinstvo Srba i vraćanje nadležnosti ključno za Srpsku

Očuvanje srpskog jedinstva, poštovanje izvornog Dejtona i prijateljstvo sa Rusijom i Kinom ključni su faktori za opstanak srpskog naroda kao nacije na ovim prostorima, ocena je učesnika skupa „Srbija i Srpska u promenjenim okolnostima“ održanog u Beogradu.
Na skupu u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji svoja mišljenja između ostalog i na glavno pitanje da li srpsko pitanje danas, kao i u prošlom veku, prevazilazi granice Srbije i srpstva, govorili su prof. dr Milimir Mučibabić, prof. dr Slobodan Antonić i prof. dr Čedomir Antić, i Mlađan Cicović, šef predstavništva RS u Srbiji.

„Čvrst stav u odbrani srpstva i RS je polako razgonio politikansku maglu iz Sarajeva, i sve jasnije se i izdaleka vide argumenti za poštovanjem prav i obaveza dva entiteta po slovu Dejtonskog sporazuma;“ rekao je Mlađan Cicović.

Značaj vraćanje nadležnosti Srpskoj
„Čvrst stav i RS i Srbije u odbrani srpskih interesa i insistiranje na slovu a ne na proizvoljnom prepričavanju Dejtonskog sporazuma posebno Aneksa 4 Ustava BiH iznedrio je volju i snagu rukovodstva RS da se Srpskoj vrate prava i nadležnosti koja po tom sporazumu ima a koja su joj surovom silom oteta, ili bespravnim odlukama visokih predstavnika ili jednako bespravnim odlukama Ustavnog suda BiH. Ili silom i ucenama iznuđeni od parlamentarne Skupštine BiH, pa i uslovljavanjem od strane međunarodnih organizacija organa EU putem sporazuma dva entiteta,“ istakao je Cicović.

U nastojanju da RS vrati svoje nadležnosti, dodao je on, ostaje važno očuvati nivo postignutog svesrpskog jedinstva posebno Srbije i RS kao i jedinstvo političkih partija u RS.

On se osvrnuo i na nedavni razgovor Milorada Dodika i američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara, i rekao da je on pokazao da će se ubuduće sve što se dešava u BiH raditi na svetlu dana, ne zato što Zapad tako hoće već što su shvatili da RS ima moćne saveznike.

„Odlično se vidi da su odnosi RS i Srbije sve jači i čvršći sa Ruskom Federacijom i Kinom i koliko god to nekome smetalo ne mogu a da ne uvažavaju to što vide kao što su svi videli da je na poslednjoj SB UN usaglašena Rezolucija o situaciji u BiH u kojoj OHR nije pomenut a tzv visoki predstavnik nije govorio,“ naglasio je Cicović.

To, kao je naveo ne znači da će zapadni standardi prestati kao ni novi pokušaji pravnog nasilja nad BiH i RS, ali znači da to neće moći više da se upakuje u priče o tobožnjim reformama i demokratizaciji društva.
Profesor dr Slobodan Antonić rekao je da je RS kao tema važna i da bi trebalo da bude pri vrhu posebno kada je reč o Srbiji.

NATO ne sme da bude opcija

On je napomenuo da kada je reč o vraćanju nadležnosti RS, upozorio da cena za to nikako ne sme biti približavanje NATO.

„Puštena je vest, navodno iz proverenih izvora, koja kaže da je moguće da se neke od nadležnosti vrate RS ali pod uslovom da RS da svoj pristanak na ulazak u BiH u NATO. To nam pokazuje da već postoje određeni znaci moguće trgovine i pregovora mada ja mislim da je to probni balon a i bila bi prevelika cena da dobijete nešto što vam inače pripada a da uđete u NATO i da se stvori situacija da na levoj obali Drine imate NATO a na desnoj ovali vojno neutralnog srpskog vojnika,“ rekao je Antonić.

Antonić smatra da postoji rizik da dođe do određene nervoze da Amerika, u želji da se dokaže da je u ozbiljnoj premoći, u BiH zaigra igru kojom bi posle kraha u Avganistanu povratila reputaciju uspešne imperije.

Profesor Čedomir Antiić ukazao je na značaj pitanja mesta srpskog nacionalnog interesa u modernom svetu i toga kakvi su izgledi da on bude ostvaren u aktuelnim međunarodnim okolnostima.

„Kada je reč o Srbiji i RS mi moramo da definišemo odredimo šta je naš kulturni obrazac danas. Skupo smo platili naš identitet u Crnoj Gori. Ili na Kosovu i Metohiji. Naši interesi se određuju u Narodnoj Skupštini,“ rekao je Antić.

Logika duplih standarda na svim poljima

Profesor dr Milimir Mučibabić poručio je da od nas samih zavisi da li će 21. vek biti vek spajanja ili radzvajanja srpske nacije.

„Sve treba da stavimo na sto i da vidimo šta nam je potrebno da budemo jedan narod. Mi smo razapeti između raznih činilaca, od EU pa nadalje logika duplih standarda se primenjuje na nama na svim poljima – od Kosova van Srbije i RS koja mora da bude u BiH. Govore nam da to rade zarad nas. Da li je baš tako,“ upitao je Mučibabić.

On je napomenuo da ima dosta cinizma u međunarodnoj zajednici uz ocenu da su ciljevi Zapada ostali isti kao pre dvadeset godina samo u različitim okolnostima.

Mi moramo upravo zbog toga treba da razmislimo i kažemo imamo li jedinstvo ili ne. To što nam neko spočitava da se pravi velika Srbija time što želimo da očuvamo svoj narod je cinizam, rekao je Mučibabić uz ocenu da postoji strah od jedinstva Srba.

Amerika zabrinuta zbog ruskih trupa kod ukrajinske granice: Ne znamo namere Moskve

UEFA kaznila Zvezdu