in

Izrečeno 90.000 KM kazni zbog nepravilnosti u formiranju cijena

Foto: Freepik

Inspektori u Republici Srpskoj su u januaru i februaru izrekli kazne u ukupnom iznosu oko 90.000 KM zbog utvrđenih nepravilnosti u formiranju cijena na benzinskim stanicama, kao i cijena osnovnih životnih namirnica u trgovačkim objektima, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske, odakle najavljuju intenzivnije kontrole u narednom periodu.

Inspektori su tokom ova dva mjeseca obavili više od 50 kontrola.

Na benzinskim stanicama izvršene su 24 kontrole formiranja cijena, od čega su u tri utvrđene nepravilnoste i izrečene kazne od ukupno 45.000 KM.

U marketima i trgovačkim objektima izvršeno je 28 kontrola, a u tri slučaja utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, te su im izrečene kazne od ukupno 45.000 KM, navode iz Inspektorata.

U Inspektoratu napominju da su inspektori u prodajnim objektima konstatovali i druge vrste nepravilnosti koje su se odnosile na izdavanje računa i vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te su po tom osnovu trgovcima izrečene i kazne od 10.100 KM.

U skladu sa Uredbom o ograničenju marži prozvodi na koje se ona odnosi su kuhinjska so za ljudsku ishranu, životinjska mast, suncokretovo ulje, biljna mast, margarin, pasterizovano i sterilizovano mlijeko, jogurt, podsjećaju iz Inspektorata.

Marže su ograničene i na pšenično brašno, hljeb, te šećer.

“Za sve ostale proizvode koji nisu obuhvaćeni ovom uredbom cijene se formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, odnosno riječ je o slobodnom formiranju cijena, kako je to i propisano Zakonom o regulisanju cijena”, navode u Inspektoratu.

U Inspektorata napominju da će, u skladu sa planovima rada glavnog republičkog tržišnog inspektora, u narednom periodu biti intenzivnije kontrole formiranja cijena.

Tržišna inspekcija će pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako situacija bude zahtijevala.

Za ova 4 horoskopska znaka novac stiže do 18. marta!

Agent FBI: Sadam Husein je za 30 sekundi znao dve stvari o meni