in

Iz Banjaluke do mora za manje od sat vremena

Sama pomisao da za manje od sat vremena možete biti na moru je idealna, a upravo to je omogućeno direktnom avio-linijom Banjaluka – Tivat.

Naime, početkom juna počela je ponovo s letovima ljetna linija Banjaluka – Tivat, koju organizuje nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro”, a koja će letjeti dva puta sedmično, i to ponedjeljkom i petkom.

Iako kalendarski ljeto još nije počelo, na Crnogorskom primorju je primjetan veliki broj turista koji su došli iz svih krajeva svijeta, čemu ide u prilog podatak da se u Crnoj Gori trenutno nalazi oko 50.000 turista.

Ana Trifković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, ističe da prema podacima lokalnih turističkih organizacija u Crnoj Gori boravi za devet odsto više turista u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

“To su podaci koji nas ohrabruju jer smo otvorili letove za nove destinacije, a gosti iz regiona su naši najdraži gosti koji su s nama svake sezone”, rekla je Trifković Markovićeva.

Ekipa “Nezavisnih novina” imala je priliku da odleti prvim letom ove sezone te se na licu mjesta uvjeri kakvim sve ljepotama raspolaže ovaj dio primorja.

Tivatska Bjelila – oaza mira i spokoja

Bjelila se nalaze na poluostrvu Luštica, svega nekoliko minuta vožnje brodom od Tivatskog pristaništa, a svoj naziv su dobila jer su u davna vremena Bokeljke dolazile upravo ovdje da peru, odnosno “bijele” veš, te je ostao naziv Bjelila.

Ukoliko se odlučite da pobjegnete od gužve i ljetne vrućine, ovdje ćete pronaći mir i spokoj, a lagani povjetarac i voda koja je hladnija par stepeni nego u ostalim dijelovima primorja idealna je za kupanje u vrelim ljetnim danima.

Ovo skriveno mjesto nalazi se u Bokokotorskom zalivu, te upravo zbog njegovog položaja sunce izlazi ranije, a zalazi kasnije u odnosu na ostala mjesta Bokokotorskog zaliva.

Posebnu čar Bjelilima daju male kamene kuće, od kojih su neke stare više od 700 godina, a dvorišta ovih kuća krase lovor, ruzmarin, stabla masline i smokve.

Ovo je idealno mjesto za one koji odmor žele provesti u miru, a smještaj mogu pronaći u lokalnim apartmanima, ili ako budu imali sreće čak i u nekim od kamenih kuća koje krase ovo ostrvo. Uživanje na Bjelilima upotpuniće i lokalna konoba u kojoj je moguće probati najbolje riblje specijalitete, i uživati u pogledu na Tivat, Lastvu, Hercegnovsku rivijeru i planinu Lovćen i Orjen.

Tivat grad koji odiše luksuzom
Najmlađi i najmoderniji grad na Crnogorskom primorju je Tivat, a oko njega su se ugnijezdila predivna ostrva Cvijeća, Svetog Marka, Gospe od Milosti, Tivatske Rive i sela Donja Lastva, a ujedno je jedini grad na Crnogorskom primorju koji ima aerodrom, te je zbog toga veoma privlačan za brojne turiste koji dolaze iz svih krajeva svijeta.

Ukoliko se odlučite da ljetovanje provedete u ovom gradu, smještaj možete pronaći u raznim apartmanima i luksuznim hotelima kako u blizini mora, tako i u nekim dijelovima van grada koji su idealni za mirniji odmor.

Svega nekoliko minuta šetnje ulicama Tivta dovoljno je da osjetite gostoprimstvo i ljepotu ovog kraja, a kad dođete do marine Porto Montenegro možete uživati u pogledu na luksuzne jahte koje će vas ostaviti bez daha.

Primorski grad na obali Bokokotorskog zaliva
Kotor je primorski grad na obali Bokokotorskog zaliva sa bogatom kulturom i tradicijom, te kulturno-istorijskim spomenicima, a ukoliko se odlučite na posjetite ovaj grad imaćete priliku da se uvjerite kakvu posebnu čar nosi sa sobom.

Glavna atrakcija za turiste koji dolaze iz svih krajeva svijeta jeste Stari grad Kotor, koji broji više od dvije hiljade godina, i jedan je od najvažnijih luka i trgovačkih centara na Jadranu. Da biste se lakše snašli, na samom ulazu možete uzeti kartu koja će vam pomoći da se ne izgubite u razgledanju, jer je čitav grad jedan veliki muzej koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Ulaz u stari grad je moguć sa tri strane, odnosno postoje tri kapije, a jedna od njih je kapija pod nazivom Morska vrata, koja su naziv dobila po tome što je nivo mora dolazio do njih, zatim ako se odlučite ući sa Južne strane tu je Južna kapija koja je izgrađena u devetom vijeku, dok je na rijeci Škundri koja izvire na Lovćenu, a uliva se u Jadransko more, izgrađena Sjeverna kapija.

Nazivi ulica i trgova su veoma zanimljivi, te ćete tako obilazeći zidine ovog grada posjetiti glavni trg, koji je ujedno i najveći, te nosi naziv Trg od oružja, zatim imate Trg od brašna, Trg od drva, Trg od salate, i Trg bokeljske mornarice – sva ova imena nastala su za vrijeme Mletačke republike.

Trg od oružja krasi Sat kula koja se tu nalazi još od davne 1602. godine, a ona ispraća i dočekuje sve turiste koji posjećuju ovaj grad. Ono što u prvi mah nećete primijetiti – ova kula se nakon zemljotresa 1667. i 1979. godine nakrivila za 20 cm, pa se tako lokalno stanovništvo šali da pored krivog tornja u Pizi postoji i kriva kula u Kotoru.

Šetajući između zidina ovog prekrasnog grada uočićete da je svaka ulica drugačija, odnosno ulice u ovom gradu su krivudave, popločane kamenom i svaka je osvijetljena na poseban način. Ulice nemaju zvanična imena, odnosno imaju ona koja su im lokalni stanovnici odredili po njihovim karakteristikama, te je tako nastala i ulica pod nazivom Pušti me proć’, a naziv je dobila jer je ova ulica toliko uska da može proći samo jedna osoba.

U Starom gradu se nalazi i nekoliko vjerskih objekata, od kojih se po ljepoti i istorijskom značaju izdvajaju Katedrala Svetog Trifuna, Crkva Svetog Nikole i Crkva Svetog Luke.

Simbol grada Kotora predstavlja Katedrala Svetog Trifuna, a na koja god gradska vrata da uđete i kojim god ulicama da lutate, uvijek ćete stići na Trg Svetog Trifuna.

Takođe, velika atrakcija za sve posjetioce jeste Crkva Svetog Luke, koja je prvobitno izgrađena u 12. vijeku kao katolička, a u 17. vijeku je postala pravoslavna. Njena unutrašnjost krije oba oltara i u njoj se obavljaju službe obje hrišćanske vjere.

KUD “Nikola Kokošar” oduševio novom obradom, snimak postao viralan (VIDEO)

Brutalna osveta bivše supruge: Proslavljeni glumac postao beskućnik