Iako cijene kvadrata u Republici Srpskoj vrtoglavo rastu, potražnja za novim stanovima je nikad veća što potvrđuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u četvrtom tromjesečju lani prodato 71 odsto više stanova u odnosu na isti peirod 2020. godine.

Statističari su izračunali da je u četvrtom tromejsečju prošle godine prosječna cijena novih stanova bila viša za 15 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

– U navedenom periodu prodato je 1.053 novih stanova, a prosječna cijena je bila 1.892 KM po kvadratu – pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović rekao je za “Glas Srpske” da će cijene rasti sve dok raste i potražnja.

– Cijelu prošlu godinu obilježio je trend poskupljenja, a isti je nastavljen i u ovoj godini, dijelom zbog velike potražnje, a dijelom zbog poskupljenja građevisnkog materijala. Sve dok ima kupaca, stanovi će se graditi i cijene će rasti. Kapital uložen u nekretnine je uvijek likvidan i to je glavni razlog ulaganja upravo u ovu vrstu nekretnina – istakao je Milanović.

Potražnja za nekretninama ne jenjava ni u Bijeljini, a u tamošnjoj agenciji “Sim nekretnine” kažu da je su najtraženiji stanovi do 44 kvadrata.

– Najviše kupuju naši ljudi iz dijaspore, te mladi bračni parovi, kao i stanovnici iz okolnih mjesta – rekla je vlasnica agencije Jovana Despotović.

Naglasila je da je kvadrat u Bijeljini od početka ove godine već poskupio za oko 150 maraka.Izvor:
Share.