Helikopter Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (SAJ MUP RS) prinudno je sletio u Zalužanima nakon što se tokom leta oglasio alarm za požar u motoru.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, ovaj slulčaj prijavljen je policiji jutros u 10.30 časova i radi se o bezbjednom slijetanju.

– Prijavljeno je da je prilikom leta došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema na helikopteru Helikopterske jedinice SAJ-a, te da je isti nakon toga bezbjedno sletio u Zalužanima. Naime, pripadnici Helikopterske jedinice SAJ-a, postupajući po planu rada izvodili su letačku obuku sa ciljem uvježbavanja postupaka u vanrednim situacijama. Prilikom uvježbavanja radnji i postupaka pri simulaciji otkaza oba motora, došlo je do signalizacije požara u odjeljku desnog motora-navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u s skladu sa definisanim procedurama posada aktivirala protivpožarni sistem desnog motora, te pristupila prinudnom slijetanju na letilištu Zalužani.

– Po prijavi su postupili inspektori za zaštitu od požara koji su na licu mjesta izvršili uviđaj i utvrdili da na helikopteru nema tragova vatre, odnosno da nije bilo paljevine i da se protivpožarni sistem aktivirao iz gore navedenih razloga-stoji u policijskom saopštenju.Izvor:
Share.