in

Grujić tvrdi da nije tražio novac i da mu ga je Vidić dao

U Okružnom sudu Banjaluka iznesene su završne riječi u postupku koji se vodi protiv Nenada Grujića, bivšeg policijskog inspektora, optuženog za primanje mita, koji je rekao da nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje ga terete. Presuda u ovom slučaju zakazana je za 22. novembar.

Grujić je u sudnici rekao da mu je Branislav Vidić, tadašnji direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci, samovoljno dao novac da slučaj protiv njega ne bi otišao u medije i on od njega to nije tražio.

Terete ga da je od Vidića tražio i uzeo 20.000 KM kako bi sredio obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave. U ovom slučaju Jelena Florjan, Grujićeva kolegica, osuđena je na godinu zatvora.

Prema Grujićevim riječima, on nije bio ovlašten da postupa u predmetu i samo je asistirao kolegici Florjan.

Naveo je da nije bio postupajući inspektor niti donosio odluke i sprovodio službene radnje.

“Iz dokaza proizilazi da u spornom periodu nisam imao telefonske kontakte s Vidićem, dok ih je Florjanova imala šest”, rekao je Grujić. Prema njegovim riječima, protiv Vidića postoje dokazi da je učinio nesavjesno trošenje budžetskih sredstava.

Za svjedoka Vidića je rekao da je prevarant protiv koga se vodi više istraga, a koji sve radi da izbjegne odgovornost.

Goran Glamočanin, republički tužilac, rekao je da je dokazano da je Grujić počinio krivično djelo za koje je ocijenio da je njime ukaljao institucije za sprovođenje zakona.

Prema njegovim riječima, postupao je s direktnim umišljajem da pribavi nezakonitu korist.

“Predlažem da ga Sud osudi po zakonu. Svi dokazi govore da je tražio i uzeo novac od Vidića i rekao mu da će protiv njega napisati neko izmišljeno krivično djelo koje će biti odbačeno”, rekao je tužilac.

Prema njegovim riječima, broj koruptivnih djela je u porastu te oštrom i beskompromisnom kaznenom politikom to treba suzbijati. Takođe je tužilac predložio da Grujiću Sud uz zatvorsku kaznu izrekne i novčanu, kao i zabrani obavljanja poslova javne dužnosti jer bi mogao ponoviti djelo.

Podsjećamo da je Jelena Florjan osuđena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a postupak protiv Grujića vodio se odvojeno. Optužnica Grujića i Florjanovu tereti da su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

Grujić je prema optužnici 18. februara 2020. od Vidića uzeo 20.000 KM, a preostalih 10.000 KM je direktor Doma trebalo da preda osumnjičenima nakon što Tužilaštvo donese odluku povoljnu za njega. Oboje su uhapšeni u akciji “Sirano”, a Vidić je tada sarađivao s policijom.

Stanivuković otkrio koja će pjevačica nastupati na dočeku Nove godine u Banjoj Luci

Naša stranka: Sankcije zaslužuju i Dodikovi pomagači iz Srbije