in

“Granica postoji”: Mirni protesti u Oštroj Luci i Vlasenici

Nakon Istočnog Sarajeva, Doboja, Lopara i Nevesinja, skupovi podrške institucijama Srpske – “Granica postoji” održavaju se danas na međuentitetskoj liniji u Koprivni kod Oštre Luke i u Lukama kod Vlasenice.

Saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most u mjestu Koprivna je obustavljen, a kako je najavljeno obustava će trajati do završetka skupa.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Na ovakav potez građani Srpske odlučili su se nakon što im je MUP-a Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajavu da bi tamo izrazili nezadovoljstovo zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike i v.d. direktora Službenog glasnika.

Predstavnik Udruženja logoraša regije Birač Miroslav Pajić poručio je da Republika Srpska ima svoju teritoriju, granice, institucije i narod i to treba braniti i sačuvati.

Pajić je na skupu podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću na međuentitetskoj liniji u Lukama poručio da je došao da podrži Srpsku i njene institucije.

“Mi smo tu da ovo branimo, sačuvamo i pokažemo svijetu da granica postoji. Ako BiH ne može po Dejtonu, mi možemo i samostalnio”, rekao je Pajić.

On je naveo da se trenutno vrši velika presija na rukovodstvo Srpske preko međunarodne zajednice i opozicije, koja, kako kaže, u sadejstvu sa Kristijanom Šmita pokušava da se dokopa vlasti.

Rodoljub Stanišić iz Udruženja građana “Svetionik” iz Vlasenice rekao je da su Srbi slobodan narod koji je slobodnom voljom izabrao legitimne predstavnike koji se bore za Srpsku i njene interese.

On je najoštrije osudio napade na institucije Srpske, na Ustav i što Srbe etiketiraju kao zločince i loše ljude.

“To je udarac na sve nas, 324 poginula borca sa područja ove opštine i više od 23.000 poginulih u Republici Srpskoj, kao i na njihove porodice i na sve koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i borili se za ovo što danas imamo”, rekao je Stanišić.

On je istakao da je ponosan na svoju opštinu, na Republiku Srpsku, na njene institucije i na sve Vlaseničane koji su se borili i koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

Skupu u Oštrj Luci prisustvuju gradonačelnici i načelnici potkozarskih gradova i opština, ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović te rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavnici javnog i privrednog sektora, organizacija proisteklih iz Oodbrambeno-otadžbinskog rata.

Mirnom protestu na međuenitetskoj granici u Lukama prisustvuje više stotina građana, savjetnik predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, ministri privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović i trgovine i turizma Denis Šulić, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, načelnik Vlasenice i okolnih opština.

Raspoređeni su i pripadnici policije, ali i EUFOR-a.

Sergej Trifunović priveden u Splitu. Držao psa bez nadzora pa vrijeđao policiju?

Srpski trener vodio reprezentacije tri države u šest finala i uvijek osvajao zlato