in

Građani u Srpskoj prelaze na pelet, iako je najskuplji

U mnogim domaćinstvima ogrev za predstojeću zimu već je spremljen, a prodavci kažu da potražnja za peletom nikad nije bila veća, jer sve više građana prelazi na tu vrstu grijanja, iako je cijena viša nego prošle godine.

Nabavka ogreva spada među najveća opterećenja za kućni budžet pa je briga manje ako se šupe na vrijeme napune. Građani se takođe još raspituju i za kupovnu drva i uglja, čije su cijene u odnosu na prošlu godinu skoro nepromijenjene. Da ljudi najčešće odlučuju da se griju pomoću peleta svjedoče i oni koji ga prodaju, ističući da je povećano interesovanje, kao i promet.

“Potražnja za peletom je mnogo veća nego prošle godine”, kazao je Saša Dubravac iz Čelinca, koji se bavi prodajom ovog energenta. Kako kaže, ove godine je sve poskupjelo, pa i pelet.

“Lani je koštao 300 KM, a sada više od 350”, rekao je Dubravac.

I vlasnik Drvne industrije “Karić” iz Laktaša Stanko Karać potvrdio je da je potražnja za peletom ove sezone zaista velika. Prema njegovim riječima, nekada su sirovinu za pelet, drva i piljevinu plaćali daleko jeftinije nego sada, kada je skupa, kako ističe, kao suvo zlato.

“Sve to diriguje koja će biti cijena peleta u prodaji. Nema proizvoda koji nije poskupio”, kazao je Karać. Dodaje da u prosjeku kupuju od dvije do osam paleta, što je oko osam tona po zimi.

“Sve zavisi od toga koliki prostor griju, kao i da li je kuća izolovana ili nije”, rekao je Karać.

Oni koji će se od ove zime grijati na pelet kažu da su uprkos cijenama izabrali tu vrstu energenta, jer je na duže staze isplativije.

“Kupili smo peć na pelet, jer je sve jednostavnije od paljenja vatre do čišćenja. Dugoročno gledano, sigurno smo na dobitku”, rekao je Prijedorčanin Dragan M.

Prodavci ogrevnog drveta kažu da je potražnja godinama ista. Građani koji se griju na taj energent uglavnom ogrev nabavljaju tokom ljetnih mjeseci, da bi spremno dočekali zimu.

“Naš narod kupuje drva uglavnom u avgustu, septembru i oktobru i tada je povećan obim posla, a na drva se čeka desetak dana”, rekao je Jovo B., koji godinama prodaje drva. Prema njegovim riječima, najviše se kupuje bukov ogrev, a prosječno domaćinstvo uzima tri do četiri palete, koje im, kako naglašava, uglavnom nisu dovoljne za čitavu zimu, pa kasnije dokupljuju.

“Cijena palete viša je za 20 KM zbog poskupljenja goriva, eksera i materijala za palete. Inače se cijena godinama kreće od 180 do 200 KM”, rekao je on dodajući da u jednoj paleti ima 1,7 metara drveta. Istakao je da je trenutno nestašica jer je prethodnih dana bilo kiše.

Iz firme “Rededž” iz Banovića, koja se bavi prodajom uglja, potvrdili su da su cijene uglja u ovoj godini ostale iste, ali da je potražnja veća.

“Toliko je porasla potražnja da ne možemo da poštujemo sve kupce koji bi željeli da kupe ugalj”, poručili su iz ove firme. Kako su pojasnili, zbog blokade u rudniku “Kreka”, u ovoj sezoni za sada prodaju samo ugalj iz rudnika “Banović”.

“Cijene zavise od vrste uglja koji tražite. Najviše se traži kocka orah, koji košta 160 KM sa PDV-om, a nešto manja potražnja je za čvrstim ugljem grah, koji košta 144 KM sa PDV-om”, kazali su u firmi “Rededž” iz Banovića.

Srpska bogatija za 30 beba

Milorad Dodik na sastanku sa Zoranom Milanovićem