in

Ginekologu kazna od 15.000 KM zbog uzimanja mita od porodilja

Dragan Janjić, ginekolog JZU Bolnica Gradiška, presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, pravosnažno je osuđen na kaznu od 15.000 KM zbog primanja mita od porodilja i njihovih porodica.

Ovom presudom povećana mu je kazna u odnosu na onu koju je izrekao Okružni sud u Banjaluci kada je Janjić po dvije tačke optužnice bio osuđen na kaznu od 6.000 KM.

Međutim, tu presudu ukinuo je Vrhovni sud RS pa je u ponovljenom postupku Sudsko vijeće uvažilo žalbu tužilaštva i izrečena mu je kazna za šest tačaka optužnice. Takođe se presudom od Janjića oduzima i imovinska korist od 900 KM i 200 evra koja je pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

Ukoliko ne plati novčanu kaznu u roku od 30 dana, ona će biti zamijenjena kaznom zatvora tako što će za svakih 100 KM biti određen dan zatvora.

U presudi se navodi da je Janjić uzeo mito od porodilja ili njihovih porodica u šest slučajeva.

Od Gordane J. uzeo je 500 maraka mita kako bi porodio njenu snahu. Iako je bio tražio 700 KM, pristao je na manji iznos jer mu je žena rekla da nema toliko. Od Veljka B. je uzeo 200 evra kako bi porodio njegovu suprugu. Takođe se navodi da je 200 maraka mita uzeo od Jovice B. te 100 maraka od Nemanje M. Po 50 maraka je, prema navodima presude, uzeo od Slaviše K. i Ranka Š. da bi porodio njihove supruge.

Podsjećamo, u Gradišci je u novembru 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti porodilje Jovane Šinik. Tada su brojni građani i porodica zatražili smjenu ginekologa Dragana Janjića s mjesta načelnika Odjeljenja ginekologije i akušerstva JZU Bolnica Gradiška, i on je ubrzo i smijenjen.

U Banjaluci gorivo premašilo tri KM

Kabinet ukrajinskog predsjednika: Zelenski je spreman za direktan razgovor sa Putinom