in

Energolinija Zvornik, zbog koje je optužen Džombić, Srpskoj duguje čak 24 miliona maraka

„Energolinija“ d.o.o. Zvornik, kojoj je Aleksandar Džombić preko IRB svojevremeno odobrio 19,4 miliona KM kredita, trenutno Republici Srpskoj duguje 24.170.510 KM!

Okružni sud u Banjaluci je 17. januara 2022. zvanično saopštio da je potvrdio optužnicu Republičkog javnog tužilaštva RS protiv Aleksandra Džombića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Prema dostupnim informacijama, Džombić se tereti za krivično djelo u vezi sa davanjem kredita IRB RS firmi „Energolinija“ d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od oko 19.400.000 KM, a koji nikad nije vraćen.

Na pitanje poslanika PDP, Igora Crnatka, koje je stanje pomenutog kredita (uključujući preostali dug po glavnici, kamati i zateznoj kamati) te koje mjere preduzima rukovodstvo IRB RS, s ciljem naplate kredita, stigli su odgovori iz IRB. Veoma opširni i složeni, iz kojih se mogu iščitati brojne međusobne tužbe i stečajni postupci.

– Po ugovoru o prosljeđivanju sredstava iz projekta kreditiranja za mala i srednja preduzeća iz sredstava EIB potpisanim sa „Energolinija“ d.o.o. Zvornik, kao dužnikom, „Alumina“ d.o.o. Zvornik kao jemcem i „Alusil“ d.o.o. Zvornik kao jemcem, ukupan iznos dospjelih obaveza na današnji dan iznosi 24.170.510 KM, a koji se sastoji od dospjele glavnice u iznosu od 19.400.000 KM, dospjele kamate u iznosu od 3.428.228 KM, zatezne kamate u iznosu od 372.281 KM i naknade za nenamjensko trošenje sredstava u iznosu od 970.000 KM. Do otvaranja stečaja od društva „Energolinija“ Zvornik naplaćen je iznos od 518.474 KM – navodi se u odgovoru koga potpisuje v.d. direktora IRB RS, Dražen Vrhovac.

Prema njegovim riječima, od „Alumine“ kao jemca po ugovoru je naplaćen iznos od 6.194.870 KM. Međutim, nakon presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini 2.12.2020. godine, IRBRS je 24. avgusta 2021. morala da vrati „Alimini“ kompletno naplaćen iznos.

O čemu se radi? Sud je utvrdio da je ništavan ugovor o prosljeđivanju koji su zaključili „Energolinija“ i Fond za razvoj i zapošljavanje RS 2012. godine i aneks zaključen 2015. godine, a u kojem je „Alumina“ bila jemac platac, te da su ništave sve bjanko mjenice i 120 bjanko naloga datih od strane „Alumina“, kao instrument obezbjeđenja po navedenom ugovoru. Takođe, ništavan je postao i ugovor o zasnivanju hipoteke na nekretninama „Alumina“ Zvornik i obavezan Fond za razvoj i zapošljavanje RS da vrati iznos od 6.194.870 KM koji je „Alumina“ platila na ime jemstva.

Kada je riječ o tome šta rukovodstvo IRB čini da naplati dug, odgovor je mnogo duži.

Nakon otvaranja stečajnog postupka 2016. nad “Energolinijom” (za proizvodnju pare i električne energije) Zvornik, Fond za razvoj i zapošljavanje RS je podnio prijavu potraživanja za iznos od 18.636.789 KM. Stečajni upravnik je potraživanje Fonda osporio u pogledu visine i namjene, a nije osporio kao razlučno pravo, zbog čega je Fond podnio tužbu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini kojom je tražio da se utvrdi osnovanim potraživanje Fonda prema “Energoliniji”.

Rješenjem postupajućeg suda od 29.01.2018. ovaj postupak je prekinut i biće nastavljen kada se pravosnažno okonča pomenuti postupak Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji se odnosi na postupak po tužbi “Alumine” protiv Fonda i “Energolinije”.

Sljedeći problem u su stečaji. „Mehanika“ d.o.o. Zvornik bila je založni dužnik za kredit “Energolinije”, a nad njom je otvoren stečajni postupak 20.06.2019. Fond je prijavio potraživanje 17.975.639 KM, koje je stečajni upravnik osporio u cijelosti. “Mehanika” je pokrenula sudski postupak na Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a postupak je prekinut dok se pravosnažno ne odluči u predmetu po tužbi “Alumine”.

Ista situacija je i sa „Alusil“ Zvornik, koji je bio jemac i založni dužnik za kredit “Energolinije”. I nad ovom firmom je otvoren stečajni postupak 9.9.2019. Fond je prijavio potraživanje u iznosu od 17.975.639 KM, koje je stečajni upravnik osporio u cjelosti, kao i status razlučnog povjerioca, te je “Alusil” pokrenuo sudski postupak, koji je takođe prekinut rješenjem.

– Znači, u vezi s potraživanjem nastalim po osnovu Ugovora o prosljeđivanju, u toku su četiri sudska postupka u okviru kojih su preduzete sve radnje propisane pozitivnim zakonskim propisima – piše, između ostalog, u odgovoru.

Vučić: Ne pada mi na pamet da Dodika isključujem iz obilježavanja Dana državnosti

Abazović: Odlazak Đukanovića bi značio smanjenje tenzija u Crnoj Gori i to će se desiti