in

Elektronsku karticu preuzelo 617.000 građana Srpske

Foto: Otvoreno.ba

Više od 617.000 osiguranika je do sada preuzelo svoju elektronsku karticu, s tim da se ova brojka konstantno mijenja, jer je riječ o procesu koji u kontinuitetu traje.

Fondu zdravstvenog osigurananja Republike Srpske kažu da je samo u Filijali Banjaluka do sada svoju elektronsku karticu preuzelo više od 229.300 osiguranika.

– Dakle, kada se posmatra cijela Srpska, više od 56 odsto osiguranih lica preuzelo je svoju elektronsku karticu. Nedavno smo pozvali osiguranike da preuzimaju svoju elektronsku karticu, s obzirom na to da je epidemiološka situacija znatno povoljnija, a u svim filijalama ovaj proces se sprovodi planiranom dinamikom – kažu u FZO Srpske.

Oni napominju da su elektronske kartice samo jedan segment Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) koji se trenutno sprovodi u zdravstvenim ustanovama Srpske.

– Tako, u svim regijama Srpske zdravstvene ustanove unose podatke u IZIS i već sada uočavaju njegove prednosti, posebno što sada porodični doktor ima direktan uvid u svaki pregled koji je imao njegov pacijent i na višem nivou zdravstvene zaštite. Od početka rada IZIS, javne zdravstvene ustanove su izdale više od milion elektronskih uputnica za specijalističke preglede, kroz IZIS su sprovele oko 3,5 miliona posjeta, izdale oko 166.000 bolničkih uputnica, obrađeno je oko 20.000 uputnica za MR i CT i drugo. Napominjemo da zdravstvene ustanove rade u IZIS-u, ali je još omogućeno da uporedo sa radom u ovom programu štampaju uputnice, recepte i slično koje su obrađene u IZIS, dok se papir u potpunosti ne izbaci iz upotrebe – poručuju iz ovog Fonda, prenosi Srpskainfo.

Dan žalosti u DNR: Otkriveni svi odgovorni za jučerašnji masakr nad civilima

TT zbor i koncert Policijskog orkestra u Bijeljini povodom 30 godina MUP-a