Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik postupio je politički mudro i u pravom trenutku, u sučeljavanju sa druga dva člana Predsjedništva BiH, pred važnim gostom, argumentovano i nedvosmisleno iznio stavove Republike Srpske o krizi koju u BiH u kontinuitetu generiše OHR, a posebno nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Dragan Kalinić.

Kalinić je u izjavi za Srnu naglasio da su proteklih dana neki opozicioni dušebrižnici, iz samo njima znanih razloga, uzalud zvonili na uzbunu zbog Dodikove odluke da ode na sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Na njihovu žalost ostali su kratkih rukava, jer na jučerašnjem sastanku Dodik niti je izdao, niti prodao bilo šta od zajedničkog stava vlasti i opozicije, niti je ponizio Republiku Srpsku, već upravo suprotno. Dodik je bez okolišanja predložio da se umjesto ovog nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika i jednog broja njegovih međunarodnih podržavalaca u razrješenje ‘bosanskog Gordijevog čvora’ prevashodno uključe Turska, Srbija i Hrvatska”, istakao je Kalinić, dodavši da pomenute tri zemlje imaju itekako mnogo dodirnih tačaka u vezi sa BiH.

Prema njegovim riječima, oni bi zajednički trebalo da podstaknu nezaobilazni unutrašnji dijalog legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda o budućnosti BiH.

“Znamo da Turska ima neskrivenu empatiju prema Bošnjacima i njihovim političkim težnjama, ali Turska je itekako svjesna da budućnost BiH, mir i stabilnost u njoj zavise i od toga u kojoj mjeri se i druga dva konstitutivna naroda u njoj osjećaju komotnim i ravnopravnim”, naglasio je Kalinić.

Kada je riječ o ekonomskom značaju ovog sastanka, Kalinić je ocijenio da će se njeni ekonomski benefiti vrlo brzo vidjeti u spoljnotrgovinskoj i infrastrukturnoj oblasti.

Kalinić je ocijenio da je sastanak sa Erdoganom bio sve samo ne protokolaran, naprotiv pokazao se opravdanim iz političkih, ali i ekonomskih razloga i zbog toga je važan i za Republiku Srpsku.

On je dodao da se i juče pokazalo da nisu uspjeli pojedinci iz opozicije koji, kako se to u narodu kaže, “traže dlaku u jajetu” za svaki Dodikov potez.

“NJihovi spinovi o ‘famoznoj ukradenoj ikoni’, o potpisu na MAP, o optužbama da Dodik politički destabilizuje Aleksandra Vučića i drugim temama vratili su se opoziciji kao bumerang. Opozicija uglavnom impotentno pokušava da omalovaži način na koji srpski član Predsjedništva BiH u interesu Srpske koristi mogućnosti koje mu daje nesporni mandat dobijen na proteklim izborima.

Ne jednom se pokazalo da je to uzaludan posao”, naglasio je Kalinić.

On je naveo da je legalno i legitimno pravo opozicije da se ne slaže sa vlašću o unutrašnjim pitanjima Srpske, ali bi valjda trebalo da se podrazumijeva da ostanu dosljedni u jedinstvenoj ili, kako vole da kažu, zajedničkoj, politici definisanoj kroz posljednje zaključke Narodne skupštine Srpske a u odnosu na sadašnje krizno stanje u BiH.

“Barem oko ovoga ne bi smjelo biti kalkulisanja niti jednog političkog subjekta u Republici Srpskoj, jer biće još iskušenja i teških odluka u kojima će na testu biti nacionalno jedinstvo i gdje neće biti prostora za uskostranačke i lične interese”, zaključio je Kalinić.Izvor:
Share.