in

Dodik: Zakonom propisati da je imovina u RS njeno vlasništvo

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska donijeti zakon i propisati da je državna imovina u Srpskoj njeno vlasništvo, kao i rješenja da sudije i tužioce bira Skupština Republike Srpske, te da ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske.

“Otimanja naših nadležnosti su događaji iz prošlosti koje smo jako teško ‘gutali’. Ambijent je bio nepovoljan za nas”, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je dodao da je razvlašćivanje Republike Srpske pratilo satanizovanje Srba i Srpske.

Podsjetivši na vrijeme kada je Srpska gubila ovlašćenja, Dodik je naveo da je to bio mučan period, u kojem je stvorena slika da je bilo poželjno kazniti Srbe oduzimanjem prava.

“Znali smo da trpimo nepravdu. Samo naša predana borba onemogućila ih je da sve dovedu do kraja. Sad je došlo vrijeme da kažemo – gospodo, hoćemo Ustav”, istakao je Dodik.

Govoreći o usvojenoj Deklaraciji o ustavnim principima i informacijama o vraćanju nadležnosti, on je naveo da nije od juče politička borba Srpske za nadležnosti i prava koja je dobila Dejtonskim sporazumom.

“Tim aktivnostima posvećeni smo godinama i stalno tražimo razgovore”, rekao je srpski član Predsjedništva.

Dodik je istakao da bitka za Ustav ne može da se svede na posljednju sjednicu parlamenta.

“Petnaest godina se nosimo sa rigidnim intervencionizmom. Izuzimane su nam nadležnosti i ugrožavana je naša autonomija”, podvukao je Dodik.

On je naveo da je masovniji prenos nadležnosti Srpska uspjela da zaustavi 2006. godine, ali da se “glave u Sarajevu nisu ohladile”.

“Nastavili su sa pokušajima. Uspjeli smo tih godina da deplasiramo visokog predstavnika, ali su nastavili preko Ustavnog suda BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je i tada Srpska najavljivala i znala da će doći trenutak kada će zatražiti i uzeti ono što joj pripada i što joj je dao Ustav.

“Bez ovlašćenja nismo ostali kroz fer procese”, rekao je Dodik.

Borenović: Zabrinjavajuće što 70 odsto građana Prijedora nije glasalo

Nešić: U opoziciji već dugo traje borba za funkcije i podjela funkcija kojih nema