in

Dodik: Usvajanje Rezolucije akt neprijateljstva prema Srpskoj i Srbima

Foto: Depositphotos

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su parlamentarne političke partije koje su u Skupštini Crne Gore usvojile Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ispoljile otvoreni akt neprijateljstva prema Republici Srpskoj i Srbima.

-Mi ćemo znati kako da se odnosimo prema njima. Šteta je što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore popustio pred pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i Republikom Srpskom. Bilo bi mnogo bolje da su istine radi, budućnosti radi i novih generacija radi pogledali izvještaj koji je sačinila Nezavisna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom o Srebrenici i odredili se o tome – istakao je Dodik upitan da prokomentariše usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Dodik je naglasio da je Skupština Crne Gore sinoć na mala vrata uvela i verbalni delikt u državu koja se vijekovima dičila slobodarstvom.

– Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila jedan takav akt postavlja se pitanje šta je to motivisalo Crnu Goru da se o tome određuje, posebno ako je riječ o tragičnim događajima koji nemaju veze sa Crnom Gorom. Ako je DPS-u proradila savjest, jer je njen lider učesnik ratnih dešavanja 90-ih, nije jasno šta je druge političke partije u Crnoj Gori rukovodilo za jednu sramnu rezoluciju kakva je sinoć usvojena u crnogorskom parlamentu – rekao je Dodik.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da je Rezolucijom gurnut „prst u oko“ Srbima radi razbijanja srpskog jedinstva koje je stvoreno u toj državi.

On je izrazio nadu da će ova rezolucija još jednom ujediniti Srbe, kao što ih je ujedinio i zakon o navodnim slobodama vjeroispovijesti kada su Srbima pokušali oduzeti njihove svetinje, a ovom rezolucijom se Srbi žele označiti na neki način kao genocidni narod.

Petković je dodao da mu nije jasno zašto se ova rezolucija donosi u trenutku kada se pomislilo da Crna Gora kreće putem suživota, demokratije i uvažavanja prava naroda, posebno Srba koji tamo žive u velikom broju.

– Postavlja se pitanje, ako je donesena rezolucija o Srebrenici, zašto nije donesena rezolucija o genocidu koji se desio u Jasenovcu ili nad Jermenima ili na nekom drugom svjetskom stratištu, nego samo navodni genocid u Srebrenici – naveo je Petković.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da su kao bomba odjeknuli sinoćnje izglasavanje u crnogorskom parlamentu rezolucije o Srebrenici i smjena ministra pravde Vladimira Leposavića i poručila da se ova izdaja ne može zaboraviti.

-Sada kada su najveći svjetski autoriteti počeli da osporavaju događaje u Srebrenici iz prethodnog rata, crnogorski parlament se odlučio na ovaj sramni korak uperen protiv cijelog srpskog naroda – istakla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, žalosno je u šta su se pretvorili snaga i energija višemjesečnih litija za koje se očekivalo da će roditi neku novu Crnu Goru, o kojoj je pjevao Njegoš.

Majkićeva je naglasila da je zato Srbima teško prihvatiti da se samo za jedno veče izglasavanjem ove sramne antisrpske rezolucije Crna Gora vratila na put koji joj je zacrtao aktuelni predsjednik Milo Đukanović.

-Danas kada su sve ale krenule na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod izdaja je najsnažnija stvar koja se jednom narodu može učiniti i nikada se ne može zaboraviti – poručila je Majkićeva.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. jul bude proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Zabranjeno umanjenje „genocida u Srebrenici“, priznali više od 8.000 žrtava

Krivokapić: Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila je nepotrebna, ni BiH je nije usvojila