in

Dodik: Sve kapitalne projekte u Bijeljini vodi Vlada Srpske

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vlada Republike Srpske vodi sve kapitalne projekte u Bijeljini i da je velika greška što se lokalna politika pokušava voditi tako da bude konfrontirana sa republičkom.

Dodik je naglasio da je, bez obzira kakva vlast bila u Bijeljini, vlast Republike Srpske u ovom gradu nosilac kapitalnih projekata.

On je dodao da iz sadašnje bijeljinske vlasti samo ponekad čuje neku galamu i ništa više.

“Mi smo bili u Bijeljini na sastanku, najviši državni vrh, nismo pravili selekciju, pravili smo kontinuitet u projektima sa politikom koju je vodio prethodni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić”, rekao je Dodik sinoć za NTV “Arena”.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da će za nekoliko sedmica početi izgradnja auto-puta od Rače do Bijeljine, dodajući da izvođač trenutno pokušava da riješi pitanje adekvatne nabavke šljunka.

“Za tu ideju sam se snažno zalagao u razgovorima sa rukovodstvom Srbije i zahvalan sam predsjedniku Aleksandru Vučiću što je prihvatio da izgradi most na rijeci Savi i da to finansira Srbija”, rekao je Dodik i naveo da je uobičajeno, kada se mostovi prave na graničnim linijama, da dvije strane učestvuju sa po 50 odsto sredstava.

Prema Dodikovim riječima, to je poklonjen novac Republici Srpskoj, a most se gradi u gabaritima auto-puta.

“Posebna stvar je da se gradi auto-put od Rače do Kuzmina i da se time Bijeljina povezuje sa savremenim auto-putem, što će se desiti u naredne dvije do tri godine i mi nastavljamo dalje prema Brčko distriktu”, rekao je Dodik.

On je naveo da još nije riješen problem prolaska kroz Brčko, gdje bošnjačka strana želi put bliže Tuzli, što dionicu pravi dužom za 20 kilometara i nije isplativo, ali i da vjeruje da će dogovor biti postignut.

Dodik je najavio i početak izgradnje drinskog nasipa u Bijeljini.

“I pored silnih blokada i procedura koje su veoma složene dolazimo u poziciju da se za nekoliko dana raspisuje tender za izvođača radova, čime se Bijeljina štiti od poplava, što je kapitalan objekat vrijedan više od 50 miliona maraka”, istakao je Dodik.

On je poručio da je, bez obzira kakva vlast bila u Bijeljini, vlast Republike Srpske u ovom gradu nosilac kapitalnih projekata i da je ponosan na te projekte kao što su uređeni kanal Dašnica, navodnjavanje, obilaznice, Bolnica, rješavanje stambenih problema porodica poginulih boraca, više od 200 miliona KM u protekloj deceniji koji su dati za oblast poljoprivrede u Semberiji.

“Ništa nije bilo restriktivno u tom pogledu”, zaključio je Dodik i rekao da u Bijeljinu dolazi sa ponosom, među dobre ljude posvećene radu, ističući da su sva navedena davanja vraćanje narodu onoga što zaslužuje.

Prema njegovim riječima, Bijeljina je danas moderan grad koji mora da raste kao trgovinski i industrijski centar i sve više centar obrazovanja i kulture.

“Republika Srpska danas može da investira i ona to nesumnjivo čini, glavna stvar u infrastrukturi je povezivanje Banjaluke auto-putem preko Bijeljine sa Beogradom”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je na neophodnost očuvanja stabilnosti i mira u Republici Srpskoj, kontinuiteta, energetske stabilnosti, ali i daljeg zapošljavanja koje jača ostanak stanovništva.

Abazović: Spreman sam da podnesem ostavku

Težak sudar u Klašnicama, smrskana tri vozila