in

Dodik: SNSD se ne vraća u institucije BiH bez povlačenja intervencija na krivičnom zakonu

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

SNSD se ne vraća u zajedničke institucije BiH dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida. Dok ne bude intervencije na Krivični zakon BiH, SNSD će nastaviti da djeluje u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. To su zaključci Predsjenidštva ove stranke. Milorad Dodik poručuje i da SNSD u narednoj godini nastavlja sa pričom o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj.

“Donijeće se zakon, počeće se sa usvajanjem zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu gdje će se definisati ustavna pozicija Republike Srpske koja data po Ustavu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Donijećmo zakon o prestanku važenja zakona o raspolaganju imovinom. Javnom imovinom, odnosno državnom imovinom. Kako to piše u zakonu koji je ranije donio Pedi Ešdaun”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Na zakonima će se intenzivnije raditi poslije 9. januara. Ovaj trideseti rođendan Republike slaviće se širom Srpske. Dok iz SNSD najavljuju veliko slavlje, u stranci koja stvarala Republiku Srpsku ne bi da iritiraju druge. Mirko Šarović bi umjesto policije, u paradi da vidi privrednike.

“Ja bih uvijek preferirao da nikoga ne iritiramo tim našim obilježavanjem i proslavi. Ako hoćete tako da kažem. Mpramo biti u tome, da kažem, moramo da razmišljamo mozgom”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Skormni su SDS-ovci kad je 9. januar u pitanju, ali zato su široke ruke kad su u pitanju optužbe na račun Milorada Dodika. Dok prvi čovjek SDS-a poziva Tužilaštvo BIH da se pozabavi liderom SNSD-a, Dodik odgovara da se ne bavi Mirkom Šarovićem.

“Ja nisam čovjek koji tužaka. NIti želim da se bavim Mirkom ŠArovićem. To je njegov problem .. A u tom pogleud kako je kriva Republika Srpska, Milorad Dodik.. Da i će biti bolje ili neće, to će narod odlučiti, neće on svakako”, kaže Dodik.

U SNSD-u sumiraju ovu godinu uz poruku da je bila izazovna ali uspješna. Naredna će, kažu, biti puna investicija. Plan je da se radi na povećanju plata i penzija u Srpskoj.

Šarović: Preferirao bih da nikog ne iritiramo proslavom 9. januara

Putin i Bajden razgovarali 50 minuta