in

Dodik se sastao Putinom (Foto/Video)

Foto: kremlin.ru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu.

“Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je rekao da će ruskom predsjedniku prenijeti da je Dejtonski sporazum snažno urušen, da je veliko pitanje i da li postoji, prenosi “RTRS”.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini.

“I mi mislimo da Ruska Federacija koja se uporno borila za svoj bezbjendosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbijedi te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju” kaže Dodik.

Istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima.

“Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara” pojasnio je predsjednik Srpske, prenosi “RTRS”.

Dodik je istakao da Srpska razumije da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

“U svakom slučaju Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtjevima o rušenju Dejtonskog sporazuma” naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma.

“Mi smo evidentirali preko 100 nadležnosti koje smo imali imali garantovane u Dejtonu i Ustavu BiH, a koje su Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo” zaključio je Dodik.

Dodik uručio orden Putinu koji mu je dodjeljen povodom 9. januara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je uručio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj, koji mu je dodijeljen povodom Dana Republike, 9. januara.

Orden Putinu je i trebalo da bude uručen prilikom njegovog prvog narednog sastanka sa predsjednikom Srpske. Dodik je tada rekao da se zahvaljujući poziciji Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma.

Miličević o “prelijetanju” stranačkog kolege kod Jelene Trivić: Crvena linija je pređena

Trivić: Narodni front biće SAJ protiv Dodikovog režima (Foto/Video)