in

Dodik: Savjet bezbjednosti neće usvojiti Šmitov izvještaj

Ono što je važno je izvještaj Kristijana Šmita, kakav god bio, Savjet bezbjednosti UN očigledno neće usvojiti izvještaj i to je najvidljiviji dokaz da BiH nema visokog predstavnika, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

On je poslije sastanka sa predsjednicima stranaka vladajuće koalicije rekao novinarima da BiH nema visokog predstavnika, a da ono što je napisao kroz svoj izvještaj, Kristijana Šmita apsolutno diskvalifikuje za bilo kakav razgovor.

– To je skupina laži, podmetanja krivica, propagandni pamflet, ono su pisali neki Muslimani u njegovoj kancelariji, a on samo poslao u Savjet bezbjednosti. Ali to je njegov problem, jer je on ispao neoprezan, nisam ja – poručio je Dodik.

On je rekao da je u 15 časova trebao da ima video obraćanje Savjetu bezbjednosti.

– Ne razmatra se Šmitom izvještaj, ne usvaja se izvještaj, ne obraća se Šmit. Zato što se Šmit neće moći obraćati, onda je ocijenjeno da nema potrebe ni da se mi obraćamo. Sada je navjeća borba hoće li se obratiti Sve Alkalaj (ambasador BiH pri UN), a on opet ne može da se obrati zato što nema saglasnost Predsjedništva, čime se dolijevaju nesporazumi u BiH – zaključio je Dodik.

Kada je riječ o sastanku lidera vladajuče koalicije, Dodik je istakao da se usmjeravaju na to da naprave okvir i metodologiju za reagovanje na ranije date saglasnosti u oblastima indirektnih poreza, odbrane i sudskog i tužilačko savjeta.

– Idemo ka tome da povučemo ranije date saglasnosti i da u nekom vremenu, najkasnije šest mjeseci, uredimo normativno te oblasti donoseći nove zakone i da ih rješavamo putem rješenja koja su ustavna i nisu protiv Aneksa 1 i Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Dodik.

Sastanku su prisustvovali lideri SP-a Petar Đokić, US Nenad Stevandić, Demosa Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić i NPS-a Darko Banjac.

Šokantno: Pokušali oteti tekvondoistkinju BiH, ona jednog nokautirala i pobjegla

SPS podržao kandidata SNSD-a za gradonačelnika Prijedora