in

Dodik: Podrška ideji o stvaranju srpskog svijeta s ciljem očuvanja identiteta

Foto: Depositphotos

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je za Srnu da u potpunosti podržava ideju o stvaranju srpskog svijeta, koja nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na pitanje Srne da prokomentariše ideju o stvaranju srpskog svijeta koju je iznio Aleksandar Vulin, Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije, niti bi nanijela štetu bilo kome.

-Ova ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture, što su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija. Očigledno je da Bakir Izetbegović napadima na samu ideju o stvaranju srpskog svijeta pokušava da povrati uzdrmani ugled među svojim bošnjačkim narodom preko Srba, ali ni to mu neće pomoći – naglasio je Dodik, dodavši da je to dobra ideja koja ne ide na bilo čiju štetu.

Upitan da prokomentariše najave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost samoproglašenog Kosova, Dodik je naglasio da se taj problem ne može riješiti priznanjem Kosmeta, već je rješenje u dijalogu Beograda i Prištine.

-Niko sa strane ne može da rješava taj problem, već je ključ rješenja u dijalogu. Uz dužno poštovanje prema Erdoganu, Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosmetu zašto to razmišljanje ne primijeni i na Republiku Srpsku i ne podrži njeno otcjepljenje od BiH pa da svi živimo mirno kao dobri susjedi -, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je zanimljivo da je Erdogan na Kipru govorio o dvije države, dodavši da o Kipru treba da odlučuju njegovi stanovnici Grci i Turci, a ne Erdogan.

-Shodno tome, Erdogan bi trebalo da bude korektan i do kraja dosljedan pa da se založi da BiH bude konfederacija tri držav – dodao je Dodik.

Porodica Sašu sahranila i oplakala, onda ga vidjeli kako šeta po Novom Sadu?

NISAM KRIV, VIDEO SAM KO MI JE PODRŠKA! Risto Jovanović izašao iz pritvora u Mitrovici