in

Dodik: Pitanje imovine riješeno Dejtonom, o tome se ne može pregovarati

Foto: ATV

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocijenio je u Trebinju da strani faktor stalno izaziva tenzije u BiH s ciljem da se nametne pitanje imovine u BiH iako je to potpuno riješeno Dejtonskim sporazumom, te istakao da je odgovor Srpske da se o tome ne može pregovarati već se BiH mora vrati u ustavni okvir.

”Naš odgovor na te zahtjeve Zapada jeste da se o tome ne može pregovarati i da se BiH vrati ustavni okvir, odnosno da se od Zapada ne nameću sporazumi koje oni ni sami ne poštuju”, rekao je Dodik tokom sesije “Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu” na Samitu energetike na kojoj je učestvovao i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Dodik je naveo da je Ustavom jasno rečeno da samo ono što je izričito dato u nadležnost BiH pripada tom nivou, a sve drugo entitetima, te da je Dejtonskim sporazumom definisano da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da Republika Srpska čini 49 odsto teritorije BiH.

On je napomenuo da će Srpska sačuvati svoje interese u svim oblastima, pogotovo one u energetici.

Dodik je rekao da srpska strana u BiH nikad neće pristati na sankcije Rusiji, iako to rade neki muslimanski ambasadori po nalogu iz Sarajeva.

On je ocijenio da je svijet u opštem neredu i da ide u političku diverzifikaciju.

“Kako se u tome ponašati Smatram da zemlje regiona moraju razmisliti kako se više integrisati, a ovaj region nesumnjivo može postati spona nečega što je novi Istok, jer bi se preko nas mogle dešavati mnoge stvari u budućnosti”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je nerazumno što se Evropa dovela u situaciju da plaća mnogo skuplje energente nego inače.

“Takođe, čini mi se da namjerno i stalno izazivaju tenzije u BiH da nametnu svoju volju”, rekao je Dodik.

Adam Šukalo novi Vučićev savjetnik za regionalna pitanja

Djed iz Hercegovine vozio ženu, kćerku, unuke i kilogram heroina