Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je opozicija dobila nalog iz Sarajeva da opstruiše posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Replicirajući šefu kluba poslanika SDS-a Miladinu Staniću u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik je rekao da Stanić bezočno laže i izmišlja priče o navodnom kriminalu njega i njegove porodice.

“Nemam nijednu presudu suda da sam kažnjen za bilo kakav kriminal, a Stanić je opčinjen mržnjom”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je institucionalno važno da Narodna skupština Republike Srpske donosi konačne odluke o pitanjima na nivou BiH.

On je rekao da nisu tačne tvrdnje opozicije da je on u toku noći zakazivao sjednicu Narodne skupštine, već da je sjednicu u skladu sa poslovnikom zakazala Narodna skupština.

Stanić je rekao da je neprihvatljivo da je posebna sjednica Narodne skupštine Republike srpske zakazana, a da poslanici na vrijeme nisu upoznati sa skupštinskim materijalima.

Srpski član Predsjedništva BiH pozvao je poslanike da na glasanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine potvrde usaglašeno jedinstvo i zaključke u vezi sa zajedničkim djelovanjem u institucijama BiH.

“Pozivam vas da jasno pokažemo da su nam Republika Srpska, naš narod i njegovi interesi najvažniji. Želimo saradnju sa svima, dobre i prijateljske odnose, ali da nismo spremni da gubimo nadležnosti stinim podvalama i podmetanjima”, rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik je istakao da je zajednički cilj bolje i zdravije društvo i svjetlija budućnosti svih u Republici Srposkoj i BiH, te da se odluke donose dogovorom, a ne narušavanjem nadležnosti, raznim preglesavanjem, a još manje međunarodnim intervencionizmom i pritiscima.

On je naglasio da je očuvanje uspješne i prosperitetne Republike Srpske misija ne samo predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, nego i svih u Narodnoj skupštini, kao i svih članova Vlade Srpske.

“Ovo nisu teme koje iziskuju polemiku, ovdje se radi i o tome da li je Narodna skupština spremna da ostane privržena donesenim zaključcima, ali i da dozvoli da tačke koje su od interesa za Republiku Srpsku budu usvojene, prvenstveno vezano za konzulat Ruske Federacije u Banjaluci, za koji se borim deset godina”, naveo je Dodik i dodao da bi parlament Srpske ovako odobrio otvaranje konzulata, a ne Predsjedništvo BiH.Izvor:
Share.