Pitanje samostalnosti Republike Srpske nije posao koji će biti završen večeras, izjavio je u intervjuu za srpsko izdanje Sputnjika, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Upitan da prokomentariše kritike na svoj račun, zbog čestog pominjanja mogućnosti mirnog razlaza u BiH, Dodik je rekao da nije zabranjeno o tome govoriti, i da bi prestanak priče o tome, značio odustajanje.

Prepoznaje najmanje dva preduslova za takvo rješenje – međunarodne prilike i obezbjeđenje preduslova da se čin disolucije u BiH obavi mirnim putem.

U intervjuu koji će biti emitovan od 21.00 čas na portalu Sputnjika i njegovim stranicama na Fejsbuku i Јutjubu, Dodik je komentarisao i mogućnost kompromisa sa, za Republiku Srpsku, nelegitimnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

– Tu nema kompromisa. On mora da pribavi legitimitet da bi bilo kompromisa, a tek onda da gradimo kompromis. Visoki predstavnik bi trebalo da ode. Ili da ode u Savjet bezbjednosti i da dobije saglasnost Savjeta bezbjednosti i onda da dođe da radimo na kompromisu – rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li je to realno, Dodik je odgovorio: “Nije realno ni to što on hoće. Ta jedna vrsta ignorisanja u kojoj je taj Šmit došao iz Dubrovnika i kada je došao na prostor Trebinja, rekao evo mene, ja sam visoki predstavnik”.Izvor:
Share.