in

Dodik: Nečuveno da ubica Srba boravi u BiH, a niko ne reaguje

Foto: Twitter / @MiloradDodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neprihvatljivo da Branimir Glavaš, koji je nedavno u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, utočište i bijeg od zatvora nalazi na teritoriji BiH.

Dodik je upitao da li je to još jedna poruka Srbima i Republici Srpskoj da se u BiH osjećaju sigurno svi oni koji su činili zločine nad Srbima, što još jednom potvrđuje kakva je ovo zemlja apsurda.

-BiH ne treba i ne smije da bude mjesto u kojem će se kriti zločinci. Bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, on je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i s toga nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da se Glavaš ne može ni preventivno, kako je to sam rekao, kriti u BiH i čekati pravosnažnu presudu.

-On je jasno napisao i otkrio lokaciju gdje se nalazi i niko ne reaguje. Počinilac zločina nad Srbima osjeća se sigurno i bezbjedno na prostoru BiH, to je nečuveno – rekao je Dodik za Srnu.

Pozvao je pripadnike Policije Republike Srpske da ukoliko pronađu Glavaša na teritoriji Republike Srpske odmah reaguju i preduzmu sve mjere i radnje u saradnji sa nadležnim institucijama na nivou BiH kako bi Glavaš što prije bio isporučen Hrvatskoj, jer mu nije mjesto u BiH gdje živi Srbe nad čijim je sunarodnicima izvršio stravične zločine.

Predsjednik Srpske je dodao da je neophodno da nadležne institucije obavijeste javnost o tome kada i gdje je Glavaš ušao u BiH.

-Bez obzira na to što nije imao zakonsku prepreku da uđe u BiH, imajući u vidu da ima i državljanstvo BiH, treba da imamo u vidu da je riječ o osobi koja je nepravosnažno osuđena i kakve je zločine počinila, te kao takva ne može da se krije na teritoriji BiH -istakao je Dodik.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

-Imam dva pasoša. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Stvarao sam ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti nijedan dan u zatvoru – rekao je Glavaš.

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima “Selotejp” i “Garaža” 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne.

Tokom kontrole pustio psa iz auta koji je napao i ugrizao policajca

Najnoviji Bajdenov gaf izazvao smijeh ljudi (VIDEO)