in

Dodik: Danas se sjećamo naših predaka – Srbi imaju jasnu svijest o stradanju

Foto: SRNA

Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo. Današnji dan, u kojem ću prisustvovati osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji, u kojem su sahranjene hiljade naših predaka, dan je kada dokazujemo da Srbi kao narod imaju jasnu svijest o tome, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Naši preci, kojima ćemo danas vratiti samo mali dio duga, su u oba svjetska rata odvođeni u logore i ubijani samo zato što su Srbi”, istakao je Dodik na Twitteru.

Naglasio je da je Mauthauzen, jedan od najozloglašenijih logora, postao strašno stratište srpskog naroda u Velikom ratu, a svoje kapije pakla otvorio je i za desetine hiljada Srba i u Drugom svjetskom ratu sve do oslobađanja od strane američke vojske 5. maja 1945. godine.

“Razmjeru zla na ovom mjestu možda najbolje opisuje da se ovaj sistem koncentracionih logora sastojao od glavnog i 49 sporednih logora u kojima je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 12.800 Srba. U oba svjetska rata na svirep i zvjerski način u ovom logoru je stradala oko 21.000 naših predaka”, rekao je Dodik.

Dodao je da ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene našim stradalim precima postoji skoro 100 godina.

“A od početka njene realizacije, 2014. godine, materijalno i na svaki drugi način podržavam izgradnju, svjestan da je ona, zajedno sa drugim spomenicima našim precima i njihovoj borbi za slobodu, svjetionik koji će nam obasjavati put u budućnosti jer ćemo zahvaljujući svemu što ova kapela predstavlja znati šta je bilo u prošlosti i iz toga učiti kako se ponašati u budućnosti. Republika Srpska je država svih Srba, ma gdje oni živjeli, jer je Republika Srpska nastala na ideji naših slavnih predaka koji su pali zbog slobode i za slobodu, ugrađujući u našu dušu ovu vrijednost kao gradivno tkivo života svakog Srbina”, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće osveštanju spomen-kapele na Vojnom groblju u Mauthauzenu. Osveštanju će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Spomen-kapelu osveštaće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Osveštanju Spomen-kapele prisustvovaće i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, generalni sekretar Fondacije Crvenog krsta Austrije Aleksandar Bartou i biskup Katoličke crkve.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca-Austrija, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Dabl-dabl Jokića, Denver granitnom odbranom razbio Majami za 3-1

Kako sankcije protiv “neposlušnih” ruše međunarodno pravo: Zapad protiv ostatka svijeta