in

Dodik: Ako se Šmit umiješa, stavljamo tačku na evropski put BiH

Ako se Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, umiješa u izmjene Izbornog zakona BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS, je najavio da će biti kraj evropskog puta BiH.

“U tom slučaju Srpska će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore”, napisao je Dodik na “Instagramu”, prenosi Srna.

Dodik je ustvrdio da su Srpskoj ranije oteli nadležnosti u vezi sa izborima, jer, kako je objasnio, prema Dejtonskom sporazumu BiH može da sprovodi izbore za članove Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da sprovodi Republika Srpska.

Dodik je u osvrtu na prethodnu sedmicu podsjetio da je primio u nastupnu posjetu ambasadora Srbije u BiH Ivana Todorova, te da se sastao i sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rejnertsenom.

“Prisustvovao sam i promociji 50. jubilarnog broja i obilježavanju 18 godina postojanja naučnog časopisa za društvena i politička pitanja `Argumenti`. Boravio sam i u Srbiji, gdje sam sa državnim rukovodstvom prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Srbije – Sretenja”, naveo je Dodik.

Željko Obradović napušta Partizan?

Zeman: Priznanje takozvanog Kosova je sramota i opasan presedan