in

Dodatne mjere u školama u Srpskoj

Foto: Freepik

Dodatne mjere u školama uvodi i Srpska. Zabrana korišćenja mobilnih telefona jedna je od njih. Da se bez telefona može funkcionisati, dokaz je banjalučka Osnova škola „Sveti Sava“. Zabranili su ih još prošle godine, što se pokazalo kao dobar potez.

“Jedan od glavnih uzroka trenutno onoga što nam se dešava jesu mobilni telefoni. Odnosno, ne mobilni telefoni ako će se koristit u prave svrhe, razmjena informacija i tako dalje. Može se koristiti i i kao audio-vizuelno sredstvo i kamo sreće da se korist u te svrhe. Problem su negativni efekti, a djeca kao djeca, obično na tome završi”, rekao je Miroslav Popržen, direktor Osnovne škole “Sveti Sava”.

Da do negativih efekata i mogućih incidenata koji bi ugrozili bezbjednost djece ne bi došlo brine se MUP Srpske. Razloga za zabrinutnost nema. Ipak razmišlja se da u školama ponovo budu policajci. Posebna pažnja obratiće se i na oružje. Oni koji ga ne budu držali u skladu sa zakonom biće kažnjeni od 300 do 15 hiljada maraka.

“Zakonom je predviđeno da se oružje i municija moraju čuvati odvojeno jedno od drugog. Da ne mogu biti zajedno i da pritom moraju biti u sefovima, metalnim kasama. Ovi protekli događaji koji su se desili u Srbiji da razmišljamo u tom pravcu i da vidimo da li se pojavio neki prostor kako ga dodatno urediti i mi ćemo vjerovatno u narednom periodu ići u tom pravcu da restriktivinije uredimo određena pitanja”, rekao je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a Republike Srpske.

Biće nam potrebne mjere represivnog ali i preventivnog djelovanja, smatraju bezbjednjaci. Neće, kažu, biti lako ni brzo naći nove modele, koji će sanirati postojeće stanje.

“Dakle kada budemo svjesni da u korjenu sve to mijenjamo kada se pripremimo za to kao pojedinici, kao porodica kao društvo. Kada u školama uspostavimo potpuno novi bezbjednosni sistem, kada u školama reforulišemo neke sadržaje, kada u školama vratimo nešto što je tradicionalna vrijednost, možemo očekivati da stvari mogu bitit bolje”, rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Sve osnovne i i srednje škole dostaviće pisane informacije o bezbjednosti u školama, rečeno je iz ministarstva prosvjete i kulture. Nakon analize, informacije o trenutnom stanju dostaviće se Vladi Srpske sa prijedlozima za unapređenje bezbjednosti.

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Konaković naredio diplomatama da predstavljaju BiH, a ne entitete