Marina Baškot (47) iz Prijedora zatvorsku kaznu od godinu, koju joj je zbog šverca droge izrekao prijedorski Osnovni sud, zamijenila je novčanom od 18.000 KM.

Ona je osuđena za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnim drogama, jer je na imanju porodične kuće proizvela marihuanu. Baškot je nakon izricanja presude tražila da joj kazna zatvora bude zamijenjena novčanom što je i prihvaćeno. Tako je sud odredio da se kazna mijenja tako što se svaki dan zatvora računa sa 50 KM, odnosno određena je ukupna kazna od 18.000 KM.

Taj iznos dužna je da plati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Ona je osuđena, jer je, kako se navodi, od neutvrđenog dana pa do 18. jula 2019. godine u mjestu Čerjeci kod Prijedora na imanju porodične kuće zasadila dvije stabljike indijske konoplje od koje se proizvodi marihuana.

Tokom istrage ona nije sporila da je zasadila konoplju, ali je rekla da je to uradila radi podmirivanja svojih ličnih potreba, jer je povremeni uživalac narkotika. Baškotova se na ročištu o izjašnjenju krivice izjasnila da nije kriva, ali je na glavnom pretresu ipak to promijenila i priznala krivično djelo.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je izvođenjem dokaza i vještačenjem oduzete materije utvrđeno da je Baškot počinila krivično djelo za koje se tereti. Sud smatra da je ona krivično djelo počinila sa direktnim umišljajem i da je bila svjesna onoga što čini.

Kako je navedeno u presudi, prilikom odmjeravanja kazne kao olakšavajuće je uzeto priznanje optužene na glavnom pretresu, a otežavajuće njena ranija osuđivanost.

Presudom je obavezana i da plati 600 KM troškova krivičnog postupka.

Baškot je u žižu javnosti došla u avgustu 2018. godine kada je i pritvorena, jer je sjekirom polupala sve u kući poznaniku Zoranu K. u tom gradu.

Izvor blizak istrazi tada je kazao da je ona u kuću Zorana K. došla u namjeri da se obračuna sa njim zbog ranijih nesuglasica. Kada je upala u kuću, na sreću nije bilo nikoga, pa je izbjegnuta veća tragedija. Prema rezultatima istrage tog slučaja Baškotova je odmah po dolasku sjekirom razvalila ulazna vrata. Nakon toga, unutra je napravila pravi haos i prvo je polupala pločice u hodniku, da bi zatim ušla u dnevni boravak, gdje je razbila komodu, te uništila posuđe i sve u njoj. Nakon toga, ušla je u kupatilo i polupala sve pločice, a zatim je ušla u spavaću sobu gdje je uništila ladice sa raznim predmetima, te je napustila kuću. Takođe, uništila je i kuhinju, koju je isjekla sjekirom. Baškotova je nakon toga brzo otkrivena i uhapšena nakon čega joj je bio određen pritvor.

RANIJE OSUDE

Marina Baškot je poznata od ranije po krivičnim djelima i nasilnom ponašanju. Više puta je osuđivana na uslovne kazne za razna djela u Osnovnom sudu u Prijedoru i Banjaluci.

Posljednji put je osuđena u aprilu 2019. godine u Osnovnom sudu u Prijedoru na pet mjeseci zatvora za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.Izvor:
Share.