in

Detalji višečasovne drame na Jahorini: Kamera otkrila baku i unuku zalutale u šumi

Ljubinka Požarev (56) iz Srbije i njena troipogodišnja unuka nakon višečasovnog lutanja šumom na obroncima Jahorine pronađene su žive i zdrave zahvaljujući efikasnoj potrazi Gorske službe spasavanja “Jahorina”, policajaca iz Istočnog Sarajeva i radnika Šumskog gazdinstva “Treskavica”.

Baka i unuka, koje su na Jahorinu stigle na odmor, u ponedjeljak poslijepodne odlučile su da se prošetaju kroz prirodu, ali su se izgubile u gustoj šumi. Satima su lutale nepristupačnim predjelima po ciči zimi, kada ih je snimila kamera postavljena da prati divljač u Kasindolskoj rijeci, koja je desetak kilometara udaljena od Olimpijskog centra “Jahorina”.

Šef Gorske službe spasavanja “Jahorina” Miro Kalem rekao je za “Glas Srpske” da je nešto poslije 20 časova od upravnika ŠG “Treskavica” dobio pomenute snimke, te su odlučili da se obrate policiji.

– Kamera reaguje na pokret, pa je uslikala jednu odraslu osobu i dijete i to dva puta, u jednom pravcu i nakon pet minuta kad su se vratile istim putem. Ljudi se vrlo rijetko kreću tim zabačenim predjelom, a naročito u to doba noći i u ovakvim vremenskim uslovima – kazao je Kalem.

Zajedno sa policijom, gorskom službom i radnikom Šumskog gazdinstva krenuo je u potragu za izgubljenom bakom i unukom. Tada još nije bio prijavljen njihov nestanak.

– U snijegu smo našli njihove tragove, koje smo pratili. Na nekim dijelovima je bilo snijega, a negdje nije. U roku od dva sata uspjeli smo ih locirati kraj dubokog potoka, te smo ih dozivali i na kraju smo uspjeli doći do njih – ispričao je Kalem.

Dodao je da su zbog katastrofalnog puta njihova vozila bila udaljena tri kilometra od mjesta gdje su ih pronašli.

– Djevojčici je to sve bilo kao neka igra jer je mala, čak se iznenadila kad nas je vidjela, a gospođa nas je zaista začudila svojim čvrstim držanjem, s obzirom na to da im je jedini izvor svjetlosti bio upaljač – zaključio je Kalem.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo istakli su da je nestanak državljanki Srbije, koje su odsjele u apartmanskom smještaju na Jahorini, prijavljen oko 21 čas.

– Nakon višečasovne potrage oko 23 časa pronađene su u stabilnom psihofizičkom stanju – rekla je portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović i dodala da policija zahvaljuje pripadnicima ŠG Treskavica i Gorskoj službi spasavanja na saradnji u ovoj potrazi.

Srpska i Srbija organizovaće zajedničku vojnu vježbu na Manjači

Počela vakcinacija medicinskih radnika u Sarajevu