in

Cvijanovićeva odgovorila Ministru unutrašnjih poslova FBiH na upućenu pretnju Srbima koji žele da protestuju

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska demokratska i da na njenoj teritoriji građani mogu u skladu sa zakonom organizovati i učestvovati u protestima, a to što ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak sprečava ovo demokratsko pravo pokazuje stanje bošnjačke političke svijesti u tom entitetu.

“Opet, kad je trebalo zloupotrebljavati porodične tragedije ili atakovati na vlast u Republici Srpskoj onda su dobrovoljci iz FBiH rado dolazili da pomognu opoziciji, a sve uz blagoslov pojedinih ambasada. I to je onda bila demokratija, a sad kad to zahtijevaju udruženja Srba iz FBiH onda nema demokratije.

Nema ni stranaca koji nas uporno uče da su protesti, a i referendumi izraz demokratske volje naroda. Naravno, osim u Republici Srpskoj jer tu ih podržavaju samo ako su protiv vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše izjavu Isaka da neće dozvoliti okupljanje na entitetskoj liniji i da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga, Cvijanovićeva je odgovorila da ministar Isak džaba prijeti.

“Između dva entiteta postoji međuentitetska linija razgraničenja, koja je i granica za djelovanje entitetskih policija. To je ujedno i granica njegovih nadležnosti, što znači da on nema šta da određuje, niti da zabranjuje na teritoriji Republike Srpske”, poručila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazala da je sve ovo samo dokaz više da se nadležnosti Republike Srpske moraju čuvati, ali i pokazatelj kakva bi bila sudbina Srba u okviru građanske BiH o kojoj maštaju Bošnjaci.

“I samo u ovakvoj zemlji moguće je da vas sudski gone jer ste kao izabrani funkcioner, djelujući u skladu sa Ustavom, optuženi da ste prekršili zakon koji nije donio nadležni domaći organ već nametnuo neki stranac”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Iz MUP-a sarajevskog Kantona juče je saopšteno da je policija zabranila za sutra najavljeni skup podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako je navedeno, “neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Dodiku i Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Podršku Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, načelnici opština i gradova, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Eksplozija u Srbiji: Raznesena tri sprata, ima poginulih (VIDEO)

Skandal oko naziva škole, nakon burne svađe gradonačelnik napravio neviđen potez (VIDEO)