in

Cvijanović: Džaferovićeva izjava – odvratna i teška uvreda

Na konstataciju da je jedna od najradikalnijih reagovanja iz Sarajeva bila izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, u kojoj je obilježavanje Dana Republike uporedio sa godišnjicom “Kristalne noći”, a učesnike svečanog defilea s nacističkim odredima smrti i da li su to poruke suživota i tolerancije, Cvijanovićeva je odgovorila da i takve treba sankcionisati, te da je to odvratna izjava i teška uvreda, koju je izrekao očito nepopravljivi ekstremista.

“Upravo Džaferović, zbog svoje ratne prošlosti, o kojoj pričaju i državnici iz okruženja, ima najmanje prava da bilo koga žigoše. Ko su bili nacisti i njihovi pomagači – zna se. Ko je bio Džaferović u prethodnom ratu, takođe se zna. On nakon svega toga na najbrutalniji način vrijeđa pripadnike srpskog naroda, a onda očekuje da svi fino zajedno živimo”, istakla je predsjednik Srpske u intervjuu Srni.

Ona je konstatovala da je Džaferović čovjek mržnje, isključivosti i zla i ne može se od takvog očekivati nešto dobro.

“Nadam se da će ove ambasade, EU i ostali osuditi tu izjavu, koje se inače utrkuju da za bilo šta prozovu imenom i prezimenom nekog iz Republike Srpske, a kad neki bošnjački političar kaže tako odvratnu stvar, onda ne prozivaju već apeluju na sve da budu fini. Ali, ta Džaferovićeva uvreda, osim za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, uvreda je i za sve ljude koji su kao civili, uključujući i djecu i omladinu, učestvovali u defileu, ali i za sve one koji su masovno, na ulicama svih naših gradova i opština, proslavili Dan Republike”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sad naši političari bezobrazni kao taj Džaferović, onda bi mogli reći da i u Republici Srpskoj s pravom strahuju od takvog Džaferovića, i to s razlogom.

“Mogli bi reći i da je ovdje građane bilo strah i kada je, primjera radi, 2015. godine britanski Bi-Bi-Si objavio članak u kojem je nazvao BiH ‘kolijevkom modernog džihadizma’, ili kad smo čitali po stranim medijima koji je sve crni terorista imao dokumente BiH, ili koliko je takvih protutnjalo kroz kampove za obuku u BiH, ili da je municija proizvedena u BiH korištena u terorističkim napadima u svijetu, ili da je BiH zemlja s najviše učesnika na stranim ratištima po glavi stanovnika u Evropi”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ali, dodala je Cvijanovićeva, to su zabranjene teme, očito da ne bi upoređivali kad je koga više bilo strah i zbog čega.

“Bitno je da taj opaki Džaferović misli da može policiju, djecu, omladinu, poštare, medicinare, sportiste i sve druge učesnike defilea porediti s nacistima i da će oni i drugi građani Republike trpiti taj teror”, naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Detalji policijske akcije: Osuđeni bošnjački terorista išao da provocira na Dan Republike

Stanivuković: Ni mi Hrvatskoj ne određujemo koga će slaviti