in

Crnadak i rupe u pamćenju: Ivanićevu ostavku nije tražio, ali zato traži Dodikovu

Foto: pdp.rs.ba

Potpredsjednik PDP-a Igora Crnadak, izjavom da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik treba da podnese ostavku ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu protiv njega, još jednom je potvrdio da on, kao i njegove opozicione kolege, čine sve, kako bi narušili ugled i srušili institucije Srpske.

“Najbolje i za Dodika i za Republiku Srpsku bi bilo da, ukoliko se optužnica potvrdi, podnese ostavku i posveti se odbrani”, rekao je Crnadak, zaboravljajući šta se prije, nešto više od 15 godina, dešavalo sa njegovim stranačkim kolegom, Mladenom Ivanićem.

Zbog rupa u pamćenju, Crnatka bi bilo dobro vratiti u 2007. godinu i podsjetiti šta se tada dešavalo.

OPTUŽNICA PROTIV MLADENA IVANIĆA
Naime, 24. oktobra navedene godine, Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv, tada lidera PDP-a Mladena Ivanića koju je je 14 dana ranije podiglo Posebno odjeljenje za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a u predmetu „Srpske šume.“

U optužnici se tada navodilo da se Mladen Ivanić tereti za krivična djela zloupotrebe položaja zločinačkog udruživanja i podsticanja na zloupotrebu položaja. Na istoj optužnici nalazilo se još 11 osoba.

Optužnica se odnosila na milionske pronevjere u preduzeću “Srpske šume” u periodu od 2001. do 2003. godine kada je Mladen Ivanić bio premijer Republike Srpske, a kada je na mjestu predsjednika Srpske, bio Mirko Šarović. Na loše poslovanje, netransparentnost i nezakonitost u sječi šume ukazao je i revizorski izvještaj 2004. godine.

Radi se o krađi šume, pogotovo kad su bili u vlasti Republike Srpske. Poslanik njihov Miro Jurišić u Ribniku je sjekao šumu na osnovu odluke tadašnje Vlade, odnosno, Ivanića kroz neke kompenzacije. Preko Šuma se finansirao PDP. Njihovi lideri su, znam da su se neke gazde žalile da je vršeno reketiranje od strane čelnika Partije demokratskog progresa, gdje su te navodno pare išle za Šume. Čak se radi i oko neke nafte.

Prvooptuženi Mladen Ivanić, tada nije želio komentarisati podizanje optužnice.

IVANIĆ OSUĐEN NA 18 MJESECI ZATVORA
Nakon nešto manje od godinu dana, tačnije 25. juna 2008. godine, Sud BiH, osuđuje Mladena Ivanića na godinu i šest mjeseci zatvora u predmetu “Srpske šume” zbog nesavjesnog rada u vrijeme dok je bio premijer Republike Srpske.

BEZ DANA ZATVORA IVANIĆ OSLOBOĐEN ZA SVE ZA ŠTA SE TERETIO
Iako nije ni dan proveo u zatvoru, tada predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, u julu 2010. godine se oslobađa svih optužbi od strane istog tog Suda BiH, koji ga je osudio na 18 mjeseci zatvora.

“Mladen Ivanić oslobađa se od optužbe da je nesavjesno vršeći svoju dužnost premijera Republike Srpske 18. jula 2001. godine potpisao odluku o vansudskom poravnanju dugova između opštine Ribnik i preduzeća ‘Trgokomerc’, iako je znao da opština Ribnik ne duguje ništa firmi ‘Trgokomerc'”, kazao je tada sudija Hilmo Vučinić.

Obrazlažući presudu, na koju se stranke ne mogu žaliti, Vučinić je tada istakao da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je odluku koja je omogućila “Trgokomercu” da eksploatiše šumu u opštini Ribnik donio Ivanić, a da je znao da ne postoji dugovanje prema ovoj firmi.

Sve vrijeme sudskog postupka protiv Ivanića on je bio na funkcijama – ministar inostranih poslova BiH, predsjedavajući Doma naroda BiH i delegat u Domu naroda BiH. I nikada ga Crnadak nije pozvao da podnese ostavku.

Crnatka bi trebalo i ovo podsjetiti, a to je, da predsjednika Srpske bira i mijenja isključivo narod Republike Srpske.

Snimak vašara nasmijao korisnike društvenih mreža: Neka Boro ugasi ringišpil, već 20 minuta vrti

Marfi poslao pismo Nikšiću sa smernicama kako da vodi Vladu FBiH