in

Čampara: Istraga će pokazati otkud Cvijetiću povjerljiv dokument OBA

Banjalučani obuvaćeni akcijom “Transporter” imali su značajnu ulogu u besprijekorno organizovanom lancu šverca droge na čijem se čelu, kako se sumnja nalazio Bojan Cvijetić, bivši savjetnik Dragana Mektića, kod kojeg je pronađen i dokument OBA o kriminalnim organizacijama Balkana, dok je odbjegli Banjlučanin Petar Dukić nabavljao drogu koja je kasnije rasparčavana u Banjaluci i Sarajevu.

Na sjednici održanoj povodom prijedloga za određivanje pritvora državni tužilac Dubravko Čampara objasnio je na koji način je djelovala grupa i rekao je između ostalog da je osim 300 kg skanka, te skupocjenih vozila, zaplijenjena i velika suma novca i 56 kilograma kokaina.

Tužilac je to ocijenio kao “kap u moru”, jer je grupa imala namjeru još pet tona droge da prebaci u zemlje EU.

On je u Sudu BiH kazao da su uhapšeni: Bojan Cvijetić, Mladen Milovanović, Saša Rađević, Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić i Dragan Kresojević djelovali kao organizovana grupa koja se bavila isključivo švercom droge koja je lagerovana u skladištima firmi koje su posjedovali u RS.

Cvijetić, koji se prema riječima tužioca nalazio na čelu grupe a ostali osumnjičeni su bili pod posebnim istražnim radnjama te je otkrivena veza između organizatora i grupe ali i načina na koji je novac odlazio i vraćao se u BiH.

Skupocjena vozila su, kako je rekao, koristili kao polog za kupovinu droge na području Albanije i Crne Gore, a sa Dukićem je sarađivao Ekrem Bajrami iz Albanije.

Prema riječima tužioca Cvijetić je bio u vrhu ove međunarodne kriminalne organizacije koja je preko narko karleta iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljala na tone kokaina.

Nikolić je imao ulogu za dalju distribuciju u Sarajevu .

Automobile su kako je naveo, izvozili u Crnu Goru gdje su kupovali drogu pa novac vraćali u BiH, a kilogram droge, kretao se od 35 do 38.000 evra.

“Hale u kojima su poslovali Dukić i Cvijetić su korištene za skladištenje droge. Firme su im bile samo paravan za ono što su radili”, ocijenio je tužilac.

Kod Cvijetića je pronađen dokument OBA o kriminalnim organizacijama Balkana, a dokument je imao oznaku povjerljivo.

Posebna istraga utvrdiće kako je to dospjelo do Cvijetića.

Prijedlog Tužilaštva da se za šest osumnjičenih odredi pritvot, odbrana osumnjičenih ocijenila je paušalnim, te smatraju da bi se trebalo njihivom branjenicima uvesti mjere zabrane.

Odluka o prijedlogu danas će biti naknadno donesena.

U Bijeljini 32 novozaraženih, u Srpskoj 312, preminulo 16 osoba

Policija razbila lanac prostitucije u BiH