in

Bosić u po Berlina traži sankcije za Dodika

SDS ni osam mjeseci nakon izbora ne može da prežali svoj debakl i to da građani nemaju povjernja u njihove kandidate i njihove politike.

Najbolji dokaz za to je Mladen Bosić, koji ovih dana učestvuje na jednoj međunarodnoj konferenciji u Berlinu pod nazivom “New Government, New Reform Effort?”, a gdje je otvoreno od evropskih političara zatražio sankcije za Milorada Dodika.

Naime, tokom svog obraćanja na konferenciji, u organizaciji “Aspen instituta”, Bosić se ostalim učesnicima, posebno stranim, žalio na to kako opozicija ne može da ostvari željene rezultate, saznaje ATV.

Pri tome je naravno za sve krivio Milorada Dodika i iznosio razne optužbe na njegov račun.

Bosić se žalio i na to kako je “dvije trećine političkih aktera iz prošlog mandata blokiralo procese u BiH, a ponovo su pobijedili na izborima i formirali vlast”.

Iako je u oktobru njegov tadašnji stranački šef Mirko Šarović poražen sa više od 100.000 glasova razlike u odnosu na Željku Cvijanović i uredno u izbornoj noći priznao poraz, Bosić nije propustio priliku da u Berlinu sada ustvrdi da su izbori bili neregularni.

Otišao je i korak dalje te upitao učesnike konferencije iz Njemačke zašto ne uvedu sankcije Dodiku.

Iako u tom momentu nije jasno izgovorio Dodikovo ime, jasno je iz njegovih riječi da upravo misli na predsjednika Republike Srpske.

“Zašto niste razmotrili sankcije protiv onih koji su odgovorni za probleme, umjesto običnih građana”, upitao je Bosić, nakon što se prethodno požalio da opozicija ima problem da pobijedi na izborima.

Odgovor je dobio od funkcionera u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Kristijana Hatendorfa koji je rekao da Evropska unija i Njemačka žele projekte u Republici Srpskoj, ali zbog određenih problema neki projekti ne mogu da se realizuju.

“Zar ne možete da uvedete lične sankcije, umjesto tih?”, nastavio je Bosić s pitanjima.

“Ne”, bio je direktan odgovor Hatendorfa.

“Takve mjere se uvode samo u slučaju terorizma, a Dodik nije terorista”, jasno je objasnio Hatendorf i dodao da Evropska unija i Njemačka u budućnosti žele zajedničke projekte s Republikom Srpskom.

Međutim, Bosić nije odustajao od svoje namjere da nametne temu sankcija.

“Postoje brojne sankcije i mjere da se zaustavi prevara na izborima. Zašto bi oni koji imaju vlast prilagođavali sistem sebi? Zato treba da postoji pritisak izvana”, nastavio je da insistira Bosić.

Dvostruki uzastopni prvak Republike Srpske odlučio da takmičenje počne od najnižeg ranga

Blinken pozvao Kurtija na hitnu deeskalaciju i premeštanje gradonačelnika