in

Borenović poručio da stvaranje Vojske RS znači rat i stradanje

Tokom održavanja današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a zastupnicima se obratio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je poručio kako predstavnici vlasti u ovom entitetu uvode RS u opasnu igru.

Borenović je naglasio kako vlast na čelu s SNSD-om poteze povlači u posljednjoj godini mandata zbog čega se sve može protumačiti i kao predizborna kampanja.

“Sve radite u završnoj godini svog mandata. Da imate iskrenu namjeru, to ste trebali pokrenuti u januaru 2019. i da iskoristite mandat da dovedete ovakve stvari do kraja. Zbog toga, ja vam ne vjerujem. Ovo je neiskreno, licemjerno i opasno za RS”, rekao je Borenović.

On je naglasio kako su upravo kadrovi SNSD-a formirali Vijeće ministara, dogovorili NATO put Bosne i Hercegovine te da su od koalicionih partnera na državnom nivou dobili u četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Preuzmite odgovornost i rješavajte određena složena pitanja, ali neću dozvoliti kao lider jedne političke partije da zbog vašeg neuspjeha i slabosti ugrožavate sav teret krize na RS”, poručuje Borenović.

Predsjednik PDP-a osvrnuo se i na najave formiranja Vojske RS-a.

“Ja sam bio vojnik prve generacije VRS-a u julu 1992. godine s 18 godina. Otišao sam u rat sa sedam kolega iz školskih klupa, dvojica se nisu vratila i znam šta znači tri vojske u ovakvom sistemu. To znači sukob, rat i stradanje. Gospodine Dodik, vi ste vrhovni komandant Oružanih snaga i riješite pitanja. Vi ste izabrali Sifeta Podžića za ministra odbrane, nismo mi. Recite nam projekciju, šta znači Vojska RS-a? Imamo li para za tenkove, avione? Uslove da stavljamo punktove na međuentitetsku liniju? Odgovorite to građanima”, ističe Borenović.

Na kraju, naglasio je kako on prije svega želi razgovarati o budućnosti.

“Ja hoću da pričam o budućnosti. Kuda sve ovo ide? Svake godine 5 miliona KM se izdvaja za lobiranje, gdje su ti svi silni ambasadori? Preuzmite odgovornost. Imate sve mehanizme u rukama i proizvodite strahove, tenzije, sukobe. Hoćemo izvjesniju i normalniju RS, a ne da budemo na stupcima raznoraznih medija kao nešto što je problematično”, zaključio je Borenović.

BAKA PRASE UHAPŠEN! Policija ga ispituje zbog okolnosti pod kojima je preminula jutjuberka Kristina Kika Đukić

Šarović: Republika Srpska nema snage za ovakav poduhvat