in

Banjalučanka varala građane: Lažno se predstavljala kao inspektor i uzela na desetine hiljada maraka

Danijela Lazić (39) iz Banjaluke uhapšena je zbog sumnje da je duži vremenski period na razne načine varala ljude i uzela im veću količinu novca, otkriva Srpskainfo.

Prema saznanjima Srpskainfo, do sada je policija otkrila 11 slučajeva prevare koje je ona počinila, ali ta brojka je mnogo veća i očekuje se da u skorije vrijeme bude proširena istraga protiv nje.

Ona je i ranije hapšena zbog sličnih prevara.

Riječ je o iskusnoj prevarantkinji koja se do sada predstavljala kao inspektor Gradske uprave Banjaluka, inspektor u Inspektoratu Republike Srpske, radnica Centra za socijalni rad, ali i kao policijski službenik MUP Srpske.

– Ona je žrtvama obećavala da će im im obijezbediti podsticaje za poljoprivredu, da će posredovati u prodaji službenih automobila Vlade RS, kao i da im može pomoći u prepisu određeng gradskog zemljišta. Za svoje „usluge“ uzimala je od 100 do 17.000 maraka, a do sada je utvrđeno da je na prevaru uzela više od 36.000 maraka – kaž naš sagovornik.

Među prvim koji je prijavio prevare koje je počinila Lazićeva bio je Ratko Š. iz Banjaluke.

On je za Srpskainfo ispričao način na koji je Lazićeva prevarila njega, ali i njegovu sestru i oca i uzela im više od 20.000 KM.

– U maju prošle godine obećala mi je pomoći u nabavci vozila i rekla da će u njenoj firmi biti na licitaciji vozilo „škoda“. Tada sam joj dao 3.500 maraka kapare. Nakon mjesec dana, ponovo me pozvala i rekla da će na licitacija biti još jedna „škoda“ i da je ja mogu kupiti ako joj dam još 5.000 maraka, što sam i uradio – ispričao je za Srpskainfo prevarani Banjalučanin.

Dodao da to nije bilo sve, da ga je ubrzo kontaktirala i ponudila na prodaju i treće vozilo. U ovom slučaju radilo se o „mercedesu“, a kojeg je trebao platiti 7.000 KM.

– To su bile niže cijene vozila i dao sam joj i te pare, a rekla mi je da će sva vozila zajedno isporučiti. U toku jula i prvoj polovini avgusta prošle godine na ime registracije tih vozila, kasko osiguranja istih, sređivanja dokumentacije i slično u više navrata dao sam Lazićevoj još 1.500 KM. Ukupno sam joj predao 17.000 maraka – kaže Ratko Š.

Prema njegovim riječima, njegov otac joj je dao više od 1.000 maraka, jer mu je obećala određene podsticaje, a sestra više od 2.000 KM nakon što je obećala da će im pomoći da prepišu neku zemlju.

Još jedan Banjalučanin prijavio je da je bio žrtva Danijele Lazić i da mu je od prošle godine uzela 4.500 KM.

Njemu je takođe obećala nabavku automobila „škoda oktavia“. Prvo mu je tražila novac za kaparu, pa onda tražila dodatno još novca. Nakon toga je u više navrata mu uzimala pare za registraciju, kasko osiguranje i slično.

Policiji je i M. M. iz Prijakovaca prijavio kako ga je prevarila Lazićeva.

– Ona je žrtvu pozvala na telefon i rekla mu da mu može pomoći da dobije podsticaj od 15.000 maraka, a tražila je da joj donese 350 maraka i određenu dokumentaciju. Oštećeni je otišao u Banjaluku gdje se našao sa Lazićevom i dao joj 350 maraka i određenu dokumentaciju. Međutim, podsticaj nikada nije dobio – kaže izvor Srpskainfo.

Jedan od preverenih građana ispričao je da je Lazićevu upoznao preko njenog supruga Miladina, i da mu je ona ponudila pomoć radi regulisanja potraživanja po osnovu kredita koji su ostali iza njegovog pokojnog oca, a koji je preminuo u maju 2020. godine.

– Ona ga je, nakon upoznavanja, ubrzo pozvala telefonom i tražila 100 KM koji je on dao ispred ugostiteljskog objekta koji se nalazi preko puta Službe hitne pomoći u Banjaluci. Nakon ovoga oni su se više puta sastajali na istoj lokaciji radi predaje novca koji je osumnjičena tražila od oštećenog po raznim osnovama nudeći pomoć u rješavanju kredita jer je u razgovoru tvrdila da će banke podnijeti tužbu za kredite koji su glasili na njegovog oca – pojašnjava izvor Srpskainfo.

Osim toga, ona je od njega kasnije tražila novac kako bi pomogla u dobijanju podsticaja u poljoprivredi, zatim pružanja pomoći u vezi sa ostavinskom raspravom i slično, za što je u više navrata oštećeni dao ukupno 3.000 KM.

Da se snazila u raznim slučajevima prevara govori i činjenica da je D. V. iz Motika prevarila i za prasad.

Ona ga je pozvala na telefon i naručila šest prasadi za skoro 1.300 maraka. Kada je oštećeni dovezao prasad na kućnu adresu u Ramiće, nje nije bilo, ali je kasnije dobio 600 KM.

Kasnije se našao sa osumnjičenom, ista mu je rekla da radi u policiji, a kasnije je tvrdila da je zaposlena u Centru za socijalni rad Banjaluka i u “opštini” Banjaluka. Rekla mu je da može pomoći da dobije podsticaj od 20.000 maraka, kao i u legalizaciji stambenog objekta. On joj je za te usluge dao 1.200 maraka.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić potvrdila je za Srpskainfo da je policija uhapsila D. L. iz Banjaluke.

– Ona je osumnjičena za više prevara koje su počinjene na području Banjaluke i protiv nje je podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci – istakla je Mučibabićeva.

Redakciji Srspkainfo obratila se Danijela Lazić koja je rekla da demantuje tvrdnje oštećenih da ih je prevarila i kaže da će na sudu dokazati da nije kriva.

Đurđević: Teško povjerovati u dobre namjere Džaferovićeve posjete

Vozači kažnjeni zbog prekršaja na Starčevici: Vozili preko trotoara