in

Vujadinović: Milašinović Martinović ponizila svoju zemlju

Nema, prosto, te težine reči koja se može uporediti sa postupkom zamenika ambasadora BiH u Savetu Evrope Tanje Milašinović Martinović. Ona je prvi Srbin ili Srpkinja kao i državljanin Srbije koji je u međunarodnim organizacijama kada je riječ o pitanju Kosova glasao protiv sopstvene zemlje. Nije baš slavan način da se uđe u istoriju.

Poručio je to u intervjuu za “Glas Srpske” poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Milimir Vujadinović (SNS), koji je zatražio da tamošnje Tužilaštvo pokrene istragu protiv Milašinović Martinović jer je bila uzdržana prilikom nedavnog glasanja za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, iako nije bilo saglasnosti unutar institucija BiH u vezi sa tim glasanjem.

Vujadinović je, s druge strane, objelodanio da je Milašinović Martinović Srpkinja, Beograđanka sa prebivalištem u opštini Savski venac te smatra da je zbog toga, kao državljanka Srbije, prekršila Ustav i zakone te zemlje zbog načina glasanja.

– Važno je kako je to doživeo svaki Srbin ili građanin Srbije na Balkanu, a u okviru toga najvažnije kako su to doživeli ljudi na KiM, oni koji danas tamo žive kao jedini getoizovani narod u Evropi? Kako su to doživele porodice poginulih vojnika i civila na KiM koje su ubijali šiptarski teroristi, porodice poginulih u NATO agresiji širom Srbije? Pitanje je kako je to doživela majka Tibora Cerne, jednog od simbola odbrane KiM, koji je svesno dao život, izgovarajući onu čuvenu rečenicu: “Za ovu zemlju vredi umreti”, a sve s ciljem da bi pomogao u otkrivanju snajperiste koji je nemilosrdno ubijao srpske vojnike, njegove saborce u borbama na KiM. Pitanje je kako je to doživeo srpski narod i građani Srbije u celini. Mislim da je retko ko to mogao doživeti drugačije od načina na koji sam to ja doživeo, ali i skoro čitav srpski narod na Balkanu pa na kraju i velika većina ostalih državljana i građana Srbije – poručio je Vujadinović.

GLAS: U prvoj reakciji ste rekli da je “izvjesna gospođa pljunula na svaku žrtvu Kosova, na junake sa Košara i sve koji su branili južnu srpsku pokrajinu”. To su jake riječi.

VUJADINOVIĆ: Ništa su moje ili bilo čije reči i nemaju tu jačinu da opišu žrtvu koju je ovaj narod podneo kroz najteža vremena i koju još podnosi da ujedinjen oko srpskog predsednika sačuva naš narod na KiM. Međutim dodao bih da je teško i to da takav stav, zvanično, dolazi iz BiH iz koje nebrojeno puta čujemo zahteve za zvaničnu i nezvaničnu potvrdu njene teritorijalne celovitosti.

GLAS: Očekujete li da će zaista biti pokrenuta istraga?

VUJADINOVIĆ: To je stvar o kojoj će odlučivati tužilaštvo. Naše je da se na svakom koraku, prateći politiku srpskog predsednika, borimo za Srbiju i srpski narod, u okviru svojih nadležnosti. Važna je i moralna osuda takvog postupka, jer je vrhunsko licemerje, koga se svaki pristojan čovek gadi, koristiti sve benefite, za sebe i porodicu, koje pruža srpsko državljanstvo, a s druge strane otvoreno na najvažnijim svetskim adresama raditi protiv sopstvene države. Neka to kao podsetnik služi svima onima koji su spremni na takve i slične postupke, da nikada nećemo skrštenih ruku gledati urušavanje i ponižavanje Srbije, ma od koga ono dolazilo i da ćemo se svim silama boriti da sačuvamo i poštujemo žrtvu koju su naši preci plaćali za opstanak i Srbije i našeg naroda na Balkanu, ali i da sačuvamo rezultat mukotrpnog rada na očuvanju rezultata koje smo postigli u zadnjoj deceniji koji se tiču ozbiljnog političkog, privrednog, vojnog i svakog drugog uspona Srbije.

GLAS: Iz Srpske poručuju, a to potkrepljuju i dokazima, da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović tražila da u Savjetu Evrope bude glasano protiv. Da li je to i bila jedina opcija, s obzirom na to da BiH nije priznala Kosovo?

VUJADINOVIĆ: Nesumnjivo je da je srpski narod u Republici Srpskoj i u Srbiji jedinstven u vezi sa borbom za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali često neprincipijelni stavovi od dela političke nomenklature iz FBiH i nepoštovanje celovitosti Srbije su u dobrom delu uzrok ovakvih stvari. Međutim to ničim ne opravdava postupak srpske državljanke, koja je glasala tako kako je glasala, tim pre ako je imala jasne instrukcije predsjedavajuće. Mi ovde o njenom postupku govorimo najviše iz ugla obaveze, kako pravne, tako i moralne, koju ima kao srpska državljanka kao i eventualnim konsekvencama i sankcijama koje proizilaze iz tog postupka.

Regionalni odnosi

GLAS: Oštro je odreagovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, poručivši da će Srbija drugačije gledati na BiH i njen teritorijalni integritet. Koliko će ovo poljuljati odnose u regionu?

VUJADINOVIĆ: Predsednik Aleksandar Vučić ima karakter državnika kao malo ko danas u regionu. I pored svega jasno je rekao da nijednu odluku nećemo doneti na prečac i da će se srpska država u narednim nedeljama opredeliti za strategije kojima će se voditi, a u vezi sa regionalnim odnosima uz jasno poštovanje ili principa međunarodnog prava ili reciprociteta. Što se tiče regionalnih odnosa, Srbija ih ni do sada nije narušavala te su ona i srpski predsednik bili oslonac stabilnosti i mira u regionu. I ovaj stav, koji je izrekao, je očigledno na putu očuvanja stabilnosti u regionu, uz jasno čuvanje interesa Srbije i srpskog naroda na Balkanu uopšte.

Vlada Srpske usvojila Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN: Mir u BiH nije narušen

FK Radnik održao sastanak sa Zdravkom Mamićem, dao im je “neprocjenjive” savjete