in

Vučić: Razgovaramo sa Rusima o otkupljivanju NIS-a

Foto: Depositphotos

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija razgovara sa ruskim partnerima o otkupljivanju “Naftne industrije Srbije” /NIS/, jer mora da obezbijedi naftu.

Vučić je naveo da se ti razgovori vode zbog toga što 15. maja na snagu stupa odluka EU da se trećim zemljama koje imaju energetska postrojenja i kompanije sa većinskim ruskim kapitalom zabrane naftne transakcije sa Rusijom, što bi značilo i da ne mogu da uvoze naftu.

“Pričamo o tome sa Rusima, a razgovaramo i sa predstavnicima EU kako da prevaziđemo taj problem. Verujem da ćemo uspešno rešiti i pitanje nafte i pitanje gasa”, izjavio je Vučić za RTS.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, on je odgovorio da je Srbija već zauzela stav.

“Izašli smo sa vrlo preciznim stavovima, mudro, odgovorno i ozbiljno”, rekao je Vučić, dodajući da će i dalje biti različitih pritisaka po tom pitanju.

Prema njegovoj ocjeni, od izbijanja krize na istoku Evrope Srbija je pokazala da umije da poštuje međunarodno pravo, a da, s druge strane, ne učestvuje u histeriji većine zemalja.

On je najavio da će Srbija nastaviti evropski put, dodajući da treba imati u vidu da nije članica EU i da ne mora da se povinuje svemu.

“Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da nemačka industrija ne može da preživi bez ruskog gasa. Onda mora da razume i malu Srbiju, koja stoprocentno zavisi od ruskog gasa, pogotovo naša industrija. I da razume Srbiju, koju nije bombardovala Rusija, nego 19 drugih zemalja”, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi Beograd bio dobro mjesto za pregovore Rusije i Ukrajine, Vučić je naveo da je zahvalan i Lavrovu i ambasadoru Ukrajine Aleksandru Oleksandroviču za to što su biranim riječima govorili o Srbiji.

“Beograd i Srbija se ne guraju ni u šta, ali ukoliko bi neko želeo da se u Srbiji organizuju pregovori Rusije i Ukrajine, spremni smo da garantujemo apsolutnu sigurnost i bezbednost svim učesnicima”, izjavio je on.

Na pitanje da li Beograd u nekoj novoj geopolitičkoj podjeli svijeta može postati bitan, predsjednik Srbije rekao je da bi iskreno volio da Srbija bude manje bitna i da je politika za koju se zalaže odnosi na očuvanje stabilnost, gradnju fabrika i napredak ekonomije, a ne da se priča o sopstvenoj veličini.

“Ne bih da imamo megalomansku politiku da ćemo mi da rešavamo sirijski, avganistanski i druge probleme. Mali smo mi za to”, ukazao je Vučić.

Govoreći o dolasku novog američkog ambasadora Kristofera Hila, od kojeg je danas primio akreditive i o očekivanjima od njegovog mandata, on je naveo da je sa Hilom imao dobar i kvalitetan razgovor.

“Očekujem da radimo na daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD, a videćemo kako ćemo prevazilaziti razlike po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Dijani Hrkalović ukinut pritvor

Vučić izašao iz frižidera u emisiji