in

Vučić poručio da sa Zelenskim nije potpisao nikakav sporazum u vezi oružja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom.

Navodi da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao i oni što podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

-Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije na čemu samo im duboko zahvalni. Obije zemlje podržavaju propise Povelje UN i Rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava – rekao je Vučić novinarima u Tirani.

Govoreći o stavu srpskih vlasti prema Rusiji kojoj Beograd nije uveo sankcije, Vučić je naglasio da to nije “hibridna pozicija”, već vrlo jasan stav slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda.

On je istakao da je to veoma racionalan i vrlo pragmatičan pristup Srbije.

-I ne znam da li ćemo moći da kažemo da će to trajati zauvijek, jer se nikad ne zna sa kojim pritiskom ćemo se suočiti. Ali do sada smo izdržali sve vrste pritisaka i veoma pažljivo pratimo šta se dešava po pitanju naših nacionalnih i državnih interesa -naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usaglašavala sa aktima EU, poput onog kojim se predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra odgovornim za ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

–Mislim da je veoma važno da Srbija vodi samostalnu politiku, nezavisnu i da procenjuje od slučaja do slučaja – rekao je Vučić.

On je naveo da je juče sa predsjednikom Ukrajine obavio dug i vrlo korektan razgovor o svim temama, uključujući i o situaciji na frontu u Ukrajini, ali i o bilateralnim odnosima dvije zemlje.

–Pričali smo o humanitarnim pitanjima, evropskom putu i Srbije i Ukrajine. Naravno, pričali smo i o situaciji na frontu – rekao je Vučić i dodao da Srbija “nema šta da zamjera Ukrajini, kao i da misli da oni imaju veoma fer odnos prema Srbiji”.

Na pitanje da prokomentariše izjavu šefa posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Stefana Šenaha da je stečen utisak da su izbori u Srbiji “pokradeni”, Vučić je rekao da se ne može govoriti o izbornoj krađi bez iznošenja dokaza.

Dodik i Erdogan se neplanirano sreli, o čemu su razgovarali? (VIDEO)

Zastave BiH na ulicama: Šta slavi Bijeljina?