in

Vučić: Još nismo doneli sve mere – one koje spremamo promeniće društvo

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da država još nije donela sve mere i da će one koje priprema suštinski promeniti naše društvo.

Govoreći u Dnevniku RTS-a o tragedijama koje su pogodile zemlju, masovnim ubistvima u beogradskoj školi i mestima kod Mladenovca, Vučić je naveo da će država već od sutra početi da uzima nelegalno oružje.

“Od sutra uzimamo nelegalno oružje. Kod koga nađemo, a on ga ne dostavi, imaće rok od mesec dana da ga donese u policiju, i oružje i municiju”, rekao je predsednik.

Druga mera, kako je rekao, je da će se ići na drastično, devedesetpostotno smanjenje legalnog oružja. To se tiče kratkih cevi koje se najčešće koriste u izvršenju likvidacija i u svemu drugom.

Vučić je rekao da će po prvi put biti uvedena obaveza da svi oni koji imaju dozvolu za oružje, budu kontrolisani na narkotike jedanput godišnje, te da će to važiti i za lovce. Oni će morati da se odazovu u roku od 48 sati od trenutka kada dobiju poziv, rekao je Vučić.

“Time sprečavamo da oni koji su neuračunljivi počine ovakve zločine. To su teške odluke, veoma hrabre i u tome moramo da budemo zajedno. Žao mi je što neki koji su govorili da nam treba više policije i više provera, su promenili mišljenje”, naveo je on.

Kako je rekao, ključna mera je, za koju misli da se svi roditelji raduju, što će policajci biti u školama.

“To rešava probleme vršnjačkog nasilja, ne sasvim, jer je to nemoguće, pa će dete, čak i ako ga sačekaju van škole, moći to sutra da prijavi policajcu. I u ovim nemogućim situacijama, u kojima imate psihopate, pomoći će, jer će policajci biti naoružani, obučeni i spremni da primene silu. Primamo 2.500 novih policajaca, 1.300 nam ide u penziju, znači povećavamo za 1.200. Pokrivamo sve škole, da se svaki roditelj oseća sigurno”, naveo je on.

Vučić je procenio da će prisustvo policajaca u školama smanjiti vršnjačko nasilje za 70 do 80 odsto.

On je rekao i da je država spremna da razgovaramo o ideji roditelja koji traže KD vrata.

“Hoćemo li da ih stavimo u svaki tržni centar, svaki park… To više nije život. Ali sam spreman da saslušam stručnjake. Za nas nije problem da ih kupimo za sve škole u Srbiji, koliko god da košta”, istako je Vučić.

Govoreći o patrolama oko škola i tržnih centara, Vučić je rekao da će sve da se pojača od sutra, posebno u prvom trenutku kada razne psihopate misle da je njihov trenutak došao.

“Ne smemo sebe da zarobimo, da postanemo zarobljenici sopstvenih mera, takve monstruozne stvari se dešavaju svugde u svetu. U Americi je bilo više masovnih ubistava nego što je proteklo dana u godini”, podsetio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je naše da iz velike tragedije koja nas je zadesila izađemo ujedinjeno i da pokušamo da neke probleme rešimo na nešto drugačiji način.

“Strašna tragedija i još jedanput da izrazim saučešće porodicama ubijenih, kako u OŠ „Vladislav Ribnikar“ tako i u Duboni i Orašju. Naravno da je ogromna tuga i nešto što osećaju, pre svega, porodice, ali i svi ostali u našoj zemlji”, rekao je predsednik Srbije.

U najavi niz mjera u Bijeljini: Neradni ponedjeljak ugostiteljima, zatvaranje kockarnica u blizini škola

Još uvijek nećemo odlagati kišobrane: Narednih 10 dana očekuju nas kiša i pljuskovi