in

Vojska Srbije se razmešta na administrativnoj liniji Kosova i Metohije

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da se VS razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Miloš Vučević je, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije zbog situacije na Kosovu i Metohiji, rekao da je nakon dramatičnih scena na KiM i drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije i direktnog nastavka terora institucija iz Prištine nad srpskom zajednicom, pre svega na Srbima na severu, predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao naredbu da se stepen borbene gotovosti podigne na najviši nivo.

„To znači da je nešto pre 14 časova, načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdao dalja naređenja da jedinice Vojske Srbije zauzmu određene pozicije koje su definisane u skladu sa našim planovima odbrane, strateškim planovima, a dalje i operativno-taktičkim dejstvovanjem Vojske Srbije, sve u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i njenih građana“, rekao je Vučević.

Vojska Srbije se, navodi, razmešta na pozicijama koje su ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i zauzima svoje pozicije koje su u vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama.

„Od jutros je zaista krenulo sve po zlu, nažalost, ono što je predsednik Republike govorio i upozoravao prethodnih dana i nedelja da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane je rekao da je reakcija Euleksa na dešavanja bila blaga, dok je reakcija Kfora bila smušena.

„Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da Kfor bude daleko više angažovan na terenu i garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine“, dodao je Vučević.

U ovakvim situacijama, napominje ministar, je momenat da se Euleks i međunarodna zajednica, pre svega Kfor, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba.

„To što će neko da objašnjava i da upozorava obe strane, i da im je žao zbog ne znam kakvih događaja, mi nemamo vremena da slušamo te besmislene proste tehnološke fraze i objave. Treba da vidimo šta na terenu treba uraditi da sprečimo dalju eskalaciju. Srbija je maksimalno posvećena nastavku dijaloga, ne želimo eskalaciju sukoba, ne želimo nikakve ratove, ne igramo se raznih igara“, kaže Vučević.

Ministar napominje da Srbija neće dozvoliti nikakvu novu „Oluju“.

„Nema Bljeska, nema 17. marta 2004. godine. Nećete pokupiti preostale Srbe i potrpati u traktore i poslati ka centralnoj Srbiji. Ako je to cilj, a po meni jeste, morate znati da će Srbija naći adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti koja preti za našu državu i naše građane, svakako vodeći računa da po gotovo svaku cenu čuvamo mir“, poručio je Vučević.

Naveo je da smo sa Kforom i sa međunarodnim posrednicima u stalnoj komunikaciji.

„Mi vršimo taj politički i diplomatski pritisak, odnosno vapaj, apel, da se svi dozovu pameti i utiču na Kurtija da ga primire i pozovu ka zdravom razumu“, rekao je Vučević.

Crvena linija za Srbiju je, poručuje, ako neko krene da ubija Srbe, ako neko krene da im upada u kuće, da ih proteruje, ugrožava imovinu, decu.

„To bi trebala da bude crvena linija za ceo civilizovani svet“, rekao je Vučević.

Smatra da je u narednim danima preko potrebno nacionalno jedinstvo.

„To ne znači da nemamo pravo na različita politička mišljenja, na višestranačje, na politički pluralizam, ali on ne sme da uništava ili ugrožava državnu stratešku poziciju u odnosu na vitalne nacionalne interese. Nemamo pravo da se ponašamo kao politički neodgovoran i neozbiljan narod“, zaključio je Vučević za RTS.

Igrači Crvene zvezde se međusobno sukobili usred utakmice, umalo je došlo do tučnjave

PRVE SLIKE UHAPŠENOG POLICAJCA UBICE IZ PRIBOJA! Pobegao u Republiku Srpsku, lociran u Trebinju (FOTO)